Vid tretiden i natt blev en volontär vid Stockholm Pride-festivalen rånad och misshandlad på väg hem. Volontären gick genom Gamla Stan när två personer i en gränd attackerade henne med slag och glåpord.
– Enligt de instruktioner vi ger så bars inga kläder eller symboler som visade att volontären arbetar med festivalen, säger Gunnar Nihlén, säkerhetsansvarig på Pride
– Det är oerhört trist och samtidigt som vi uppmanar alla att vara försiktiga och inte gå ensamma, vare sig från fester eller festivalen, så är detta tyvärr något som kan hända hela året.
– Själva festivalområdet är extremt tryggt och säkert, Den trista händelsen visar även på hur viktigt det är att vi har festivalen eftersom det uppenbart finns de som inte accepterar att det finns människor som är annorlunda.
Händelsen är polisanmäld och hanteras just nu av hatbrottsjouren där Göran Stanton berättar att volontären misshandlats och fått rispskador. Volontären fördes till sjukhus under natten men enligt Stockholm Pride presschef Helena Hellström Gefwert är volontären hemma och mår efter omständigheterna bra.
– Handlar det om ett hatbrott?
– Under en vecka som Pride hamnar de flesta sådana här händelser hos oss, svarar Göran Stanton. Vi måste höra henne igen för att få mer information. Är det misstanke om ett hatbrott så fortsätter vi utreda det annars lämnar vi det vidare.
Hur har säkerhetsläget varit under årets Pride-festival?
– Det har inte hänt så mycket förutom lite småtjafs, svarar Stanton. Detta är den första incidenten. Under måndag och tisdag var det flera av de som stod i tälten på Pride som kände sig utsatta av ungdomsgäng. Men sedan 18-årgränsen infördes efter klockan 17 så har det varit helt lugnt.
Har du tips till vad man som Pridebesökare skall tänka på
– Vi säger alltid att man skall försöka vara street smart . Hör man något dumt så argumentera inte emot. Det är helg och många kan vara lite på pickalurven och säga dumma saker.