Alexander Volk jobbar på Flaming Viking Tours tillsammans med Veerle Schrovens som erbjuder hbtq-tematiserade stadsvandringar genom Stockholm och hade länge förberett sig inför Stockholm Pride vilket skulle innebära högsäsong och fler besökare. Men trots ett gediget förarbete gick det inte som han tänkt sig.
När Alexander Volk skulle införa möjligheten att shoppa på Flaming Viking Tours Facebooksida stängdes sidan snabbt ner. Anledningen?
Facebook menade att företaget sysslade med att sälja sex och droger, berättar Alexander för QX.

– Sidan var stängd och först förstod jag inte varför, jag fick ingen information. Men sen fick vi en varning skickat till oss och Facebook meddelade att avstängningen hade skett på grund av att vi ska ha ”sålt sex och droger”.

Såhär såg varningstexten ut när de inte längre kunde komma åt isdan.

Alexander Volk berättar för QX att han tycker avstängningen var helt omotiverad och att Facebooks policies oftast slår hårdare mot hbtq.

– Vi erbjuder inget annat än stadsvandringar. Problemet när sånt här sker och att Facebook hänvisar till sina policies är att det nästan alltid är hbtq-personer som drabbas hårdast. Det är som om Facebook tror att bara för att det är gay är det snuskigt.

Han fortsätter.

– Jag tycker att det är underligt att deras policies slår mot ett företag som erbjuder stadsvandringar, när det finns så mycket annat hemskt på Facebook. Homofobi, hat, hets mot folkgrupp, men där händer det inte mycket.

Tog du någon kontakt med Facebook i samband med avstängningen?
– Jag har skrivit flera gånger, men aldrig fått någon förklaring om varför. Jag överklagade beslutet två gånger och efter andra gången öppnades sidan upp igen, men utan någon som helst förklaring. Det är konstigt, jag vill ha svar.