Fritidsgården Egalia har förlorat ett stöd på 50 00 kronor från kulturförvaltningen., ett stöd som funnits sedan 2009. Nu ber en anställd på fritidsgården om stöd via Facebook, för att verksamheten ska överleva. I augusti gick jämställdhetsministern ut nationellt och sa att regeringen kommer vilja satsa på fler mötesplatser för unga hbtq-personer, ändå dras stödet in som gått till verksamheten under tio år.

Alle Eriksson, projektledare på Egalia, säger till QX att verksamheten idag har öppet två dagar i veckan, men nu kan de behöva gå ner till en kväll i veckan.

– Som tur är har vi precis fått igenom ett samarbete med Levis och Universal som valt att sponsra oss., det gör att vi kan fortsätta ha öppet två kvällar i veckan som tidigare. Det samarbetet kom som en skänk från ovan, vi var helt inställda på att behöva stänga en kväll. Behovet av en mötesplats för unga hbtq-personer är stort och egentligen skulle de vilja ha öppet fler än två dagar i veckan.

Jacob Tardell, ordf RFSL Stockholm, menar att det är dialogen med kulturförvaltningen som brustit.

– Vi har fått stöd från social-, idrott- och kulturförvaltningen för att kunna utöka och förbättra verksamheten. Dialogen med social- och idrottsförvaltningen har fungerat bra, men tyvärr inte lika bra med kulturförvaltningen och just nu är den dialogen värd mer än själva pengarna.

Jacob Tardell berättar att kulturförvaltningen meddelat att det inte är inom deras ramar att ge stöd till verksamheten längre, utan att de kommer prioritera andra ställen som är i behov av stöd.

– Vi får pengar från annat håll så det är inte så att vi kommer gå omkull utan det här stödet. Men det påverkar oss och vi kommer behöva skära ner istället för att bli större, trots att behovet av en ungdomsgård för unga hbtq växer.

Egalia ska även öppna upp på Skärholmen, vilket QX skrivit om, och det kommer fortgå som vanligt då det finansieras av region Stockholm.