Christina Liljekvist var en av de ca 30 personer som för precis 40 år sedan ockuperade trappan hos Socialstyrelsen för att häva sjukdomsstämpeln för homosexuella. Hon själv uppmärksammar dagen genom ett inlägg på sin Facebook

– Jag har skrivit dagens datum och årtalet 1979 med texten ”Alla ska få älska den de vill, tack Barbro!”.

Hur var den där dagen, för 40 år sedan? Vad hände?
– Alltså vi hade hållit på ett bra tag innan faktiskt, sedan -71, med att försöka bli friskförklarade. Men till slut härsknade vi väl till, ett gäng (skrattar). Vi var tvungna att hålla det hemligt, eftersom det fanns en risk att vi skulle bli stoppade annars, så vi gick in till Socialstyrelsen i omgångar. Väl på plats satte vi upp banderoller och tjoade lite. Sen tog det inte lång tid innan Barbro Westerholm, dåvarande generaldirektör, kom och ville prata med oss. Sex av oss fick då gå iväg med henne.

Var du en av dem?
– Ja det var jag, stämningen var väldigt trevlig, ungefär som att prata med gamla vänner och Barbro var väldigt öppen. Hon sa att hon förstod vår situation och skulle göra vad hon kunde. Uppenbarligen gjorde hon det eftersom resultatet kom i oktober.

Hur var det när beskedet kom?
– Det var ett stort jubel. ”Jag är frisk!” ropade folk (skrattar). En lättnad helt enkelt, man vill ju inte bli betraktad som sjuk när man faktiskt inte är det. När sjukdomsstämpeln försvann vågade fler visa sin kärlek mycket mer öppet. Innan levde man med fördragna gardiner kan man säga.

Tänkte ni att ockupationen skulle ge resultat?
– Jag vet inte vad vi tänkte helt ärligt. Vi visste ju inte att Barbro skulle komma ner i alla fall. Under de två månaderna som gick innan det blev klart, fortsatte vi vår kamp också.

Vad är skillnad mellan då och nu, gällande ”kampen” för hbtq?
– Även om det var tufft förut, så kändes det verkligen som det gick framåt i alla fall. Så har det också känts ett tag, men nu upplever jag att det börjar vända igen. Det är väldigt starka högervindar som blåser för tillfället och det är fruktansvärt. Min oro ligger främst hos de ungdomar som nyss upptäckt sin sexualitet, att de ska behöva uppleva en otäck stämning.

Vad skulle du vilja säga till unga hbtq-personer idag?
– Ge inte upp. Alla har rätt att vara den man är.