Det är några av alla fördomar som hbtq-personer har om andra inom sitt egna community. Men varför har de fått fäste? Eller kanske viktigast, hur blir vi av med dem?
QX har träffat en bög, en flata, en bi, en transperson och en queer för att snacka om hur vi kan bli bättre på att inte döma andra inom communityt.
Dags för queeren Chris och transpersonen Shivanne att snacka fördomar inom communityt och hur vi blir bättre!

Chris

Pronomen: Biologiskt född man, men inget jag fokuserar på. Identifierar sig som: Queerperson. Ålder: 26

Från vilka hbtq-personer upplever du mest fördomar?
– I största utsträckning är det personer som identifierar sig som homosexuella män.

Vad kan det vara för fördomar?
– Ofta att de tycker att begreppet queer är löjligt, att det inte borde finnas i hbtq-kombinationen och att jag inte är ”queer nog”.

Varför tror du att bögar är de som är mest fördomsfulla?
– Jag vet inte, men jag upplever ibland gaymän som mer osäkra, inte alla förstås. Kanske handlar det om att de inte kan sätta fingret på vad det är och när en inte vet, ser en det som ett hot, även om en själv är hbtq-person.

Hur brukar du bemöta fördomarna?
– Det beror på situationen såklart, men oftast säger jag ifrån.

Har du själv några egna fördomar?
– Ja, jag har haft. Och egentligen, vem har inte det? Jag menar. Fördomar finns överallt och vi alla har dem, det är egentligen hur vi uttrycker de som är problemet. Jag har haft fördomar mot lesbiska kvinnor då jag upplevt en viss arrogans och attityd många gånger mot mig och andra män. Idag identifierar jag mig som queer och har flera fantastiska tjejkompisar som är gay och det har inte varit några som helst problem.

Finns det en risk att det finns för många hbtq-begrepp att använda sig av?
– Både ja och nej. Hittar en sig inte i bokstäverna i hbtq-begreppet kanske en hittar sig själv i ordlistan vi har, vilket är bra. Nackdelen är att det blir en djungel för till exempel heteros och de då inte orkar lära sig vad alla begrepp betyder. Generellt upplever jag att hbtq+ är ett väldigt bra begrepp så att alla förstår och sedan kan utforska mer.

Hur ska vi bli bättre?
– Utbildning. Utbilda er inom ert community. Om man själv vill bli accepterad måste man acceptera andra.


Shivanne

Pronomen: Kvinna/Hon. Identifierar sig som: Transperson. Ålder: 27

Vilka fördomar möts du utav från hbtq-communityt som transperson?
– Det är väldigt vanligt att transpersoner jämför sig med varandra, hur maskulin eller feminin man är och hur ens röst låter till exempel. Jag möts också av fördomar på grund av att jag inte genomfört min könskorrigering av könet ännu. Det är många som menar att jag skulle vara förvirrad och att jag inte bestämt mig ännu, men jag vet ju vad jag känner.

Hur bemöter du fördomar?
– Jag säger oftast ifrån och ifrågasätter. Vi människor är fördomsfulla och vi kommer alltid döma folk, men om någon säger något som de inte vet något om, brukar jag säga ifrån.

Varför tror du att de här fördomarna finns inom hbtq-communityt?
– Jag tror till viss del det handlar om att personer inte har växt upp med många olika typer av människor. Jag tror att många har fått en ensidig bild av hur en bög, en flata, en transperson, och så vidare, ser ut. Men sexuell läggning och sexuell identitet kan se väldigt olika ut.

Varför tror du att det är dålig representation?
– Jag tror det har mycket med sociala medier och media att göra. Om man inte kommit ut eller är ny inom hbtq-communityt söker man sig ofta till forum där det finns andra som en själv. Om man då bara blir matad av en bild, hur till exempel en homosexuell person ser ut, kommer man garanterat bli väldigt fördomsfull när man till slut möts av att verkligheten inte ser ut så. Det finns så många konstellationer av personer inom hbtq-kretsarna och det behöver visas.

Hur tror du att vi kan bli bättre?
– Vi måste börja våga hänga med alla inom communityt. Från medias håll skulle jag önska se fler typer av olika människor som representeras. Vi måste kunna visa att vi är steget före och har flera varianter av bögar, flator, transpersoner, queers. ALLA.