– Unga hbt-personer som har flytt från sina familjer har berättat för oss att de har blivit hänvisade till härbärgen för hemlösa, hem för missbrukare eller till att tälta när de har sökt skydd och stöd hos socialtjänsten. Det är oacceptabelt, säger Hedvig Nathorst-Böös, projektledare för RFSL Ungdom med anledning av rapporten som förbundet idag släpper tillsammans med ALMAeuropa.
I rapporten intervjuas 17 ungdomar som växt upp i familjer med hedersnormer och det man kommer fram till är att det finns en stor brist i det svenska samhället när det gäller att ge skydd och stöd åt dessa ungdomar.
RFSL Ungdom och ALMAeuropa vill se en handlingsplan från samhällets sida som bland annat omfattar skyddat boende även för unga killar upp till 18 år. Man vill även att kommunen på de orter ungdomarna bor skall kunna erbjuda hjälp.
– De som vi har intervjuat har utsatts för hot om tvångsgifte, blivit frihetsberövade och blivit utsatta för brutala omvändelseförsök och våldshandlingar. Nu måste politiker och yrkesverksamma ta sitt ansvar och garantera även dessa ungdomars rättigheter och skydd, säger Eduardo Grutzky, ALMAeuropa.
De två organisationerna har fått stöd via Allmänna arvsfonden för ett treårsprojekt.

Lyssna på en av berättelserna i boken:
Markus berättar. HBT och Heder. ALMAeuropa-RFSL ungdom by almashields