Abort och gayäktenskap blir med största sannolikhet lagligt i Nordirland i natt, om ingenting mycket oväntat händer. Detta efter att två brittiska parlamentariker lade fram två tilläggsförslag i underhuset i Westminster i somras. Båda förslagen röstades igenom med stor majoritet.

Men hur kan Westminster, Storbritanniens regering, bestämma över självstyrande Nordirland? Såhär ligger det till.

Nordirland var länge oroligt med konflikt och våldsamma strider mellan två grupper. Unionister som vill att Nordirland ska förbli en del av Storbritannien, och nationalister som vill att Nordirland ska vara självständiga från Storbritannien och istället en del av Irland.

För att få ett slut på stridigheterna mellan dessa två grupper i regionen kom man 1998 fram till ett avtal, the Good Friday Agreement, som delade makten mellan unionister och nationalister. Men i januari 2017 föll den lagstiftande församlingen ihop efter ett bråk. Sedan dess har Nordirlands parlament inte suttit och inga ministrar har varit på plats, vilket krävs för att blockera lagen.

Det gör att hbtq-communityt i Nordirland nu förbereder sig på en historisk natt när lagförslaget, direkt från Westminster i London, sannolikt träder i kraft.

The Love Equality campaign for equal marriage stands in solidarity with pro-choice campaigners and all campaigners for rights.No second-class citizenship for anyone. United we stand!

Publicerat av Love Equality NI Fredag 18 oktober 2019