Personer som bodde i ett safe house i Kampala, Uganda, larmade polis efter en folkmobb gått till attack mot dem i måndags kväll. ”Mobbrättvisa” eller civilpersoner som tar lagen i egna händer, är vanligt förekommande i Uganda och ett allvarligt hot för hbtq-personer. QX har tidigare berättat om Benon som var nära att mördas när en mobb gick till attack efter gaymisstankar.

Boenden lyckades larma polis som anlände till plats och motade bort folkmassan. Efter de räddat dem från direkt fara grep polisen 16 av de boende som nu är anhållna misstänkta för trafficking och samkönat sex.

Enligt juristfirman HRAPF Uganda, som arbetar för att fria de gripna hbtq-personerna, så har de utsatts för bland annat analundersökningar för att samla bevis som styrker brottsmisstankarna om gaysex.

Uganda har nyligen varit i ropet efter landets etik- och integritetsminister Simon Lokodo berättat för nyhetsbyrån Reuters om lagförslaget att införa dödsstraff mot samkönat sex i Uganda.

– Vår nuvarande strafflag är begränsad, den kriminaliserar bara akten. Vi vill vara tydliga med att alla som är inblandade i främjande och rekrytering också ska kriminaliseras. De som begår allvarliga handlingar kommer att straffas med döden, sade Lokodo till Reuters.