När HBTQ-personer, var de än befinner sig i världen, berövas sitt människovärde och nekas grundläggande rättigheter är det vår plikt att ryta ifrån. Det är glädjande att Europaparlamentet denna vecka röstade för en resolution om att fördöma den allvarliga situationen för HBTQ-personer i Uganda. Men vi får inte nöja oss där. EU måste ta en ledande roll i världen mot förtryck av HBTQ-personer och mot dödstraff.

Vi var många som kände fullständig avsky häromveckan när Ugandas minister för etik och integritet uttryckte stöd för ett lagförslag om att införa dödsstraffet “homosexuella aktiviteter”. Ett förslag som även går under namnet “Kill the Gays Act”. Liksom i över 70 andra länder runtom i världen är homosexualitet redan kriminaliserat i Uganda. Men det räcker uppenbarligen inte för dem, representanter från Ugandas regim vill nu införa ett straff som inte borde få utövas för en handling som inte borde vara kriminell.

När vi i EU nåddes av nyheten var det flera av Europaparlamentets partigrupper som lade förslag till resolutioner om att fördöma situationen i Uganda, bland andra min egen partigrupp Renew Europe. Men jag blev smått bestört över att flera partigrupper övervägde att ta bort resolutionen när det framkom att “Kill the Gays Act” bara stöddes av vissa ugandiska ministrar, och inte var ett officiellt lagförslag. Är inte situationen i Uganda illa nog ändå?

För vare sig dödsstraffet för homosexualitet officiellt införs eller inte så är döden redan idag det öde som många HBTQ-personer i Uganda möter. Dessa människor är skyddslösa. När HBTQ-personer mördas, förföljs, misshandlas och tvingas på flykt står inte bara Ugandas regim passivt vid sidan och bara låter det ske. De snarare uppviglar till detta våld med extremt homofob retorik och diskriminerande lagstiftning. I Uganda har det gjorts tydligt: är du öppet homosexuell kan du inte förvänta dig skydd av staten.

Jag glad att Europaparlamentet till slut ändå röstade igenom en resolution som tydligt och starkt fördömer både lagförslaget och den rådande situationen för HBTQ-personer i Uganda. Men jag blir oroad av hur lätt vissa vände blicken från Uganda, som om en extremt allvarlig situation inte var allvarlig nog.

När människor nekas en så grundläggande rättighet som att få älska den man vill, då är det vår förbannade plikt att ryta ifrån, lägga andra intressen åt sidan och våga stå upp för mänskliga rättigheter. Vi måste våga strypa bistånd till denna förtryckande regim och genom alla diplomatiska kanaler som står till vårt förfogande visa Ugandas regim att det får stora konsekvenser om de fortsätter denna hets och hat mot HBTQ-personer i landet.

Jag som Europaparlamentariker vill att alla HBTQ-personer i Uganda ska veta att EU står med dem. Att de har mäktiga vänner på sin sida. För kärlek kan aldrig vara ett brott.

Karin Karlsbro om situationen för HBTQ-personer i Uganda

EUROPAPARLAMENTET FÖRDÖMER FÖRSLAG OM DÖDSTRAFF FÖR HOMOSEXUALITET I UGANDA!👏🌈Jag blev mörkrädd över att höra att ministrar i Uganda diskuterade att införa dödstraff för homosexualitet. Dödsstraff är ett straff som inte ska få finnas, och kärlek är inte ett brott. EU måste ta strid för grundläggande mänskliga rättigheter och ta en ledande roll i kampen för att dödstraff avskaffas i hela världen. Jag är så stolt över att EP idag ställde sig bakom den resolution om HBTQ-personer i Uganda som jag drivit på för att min partigrupp Renew Europe skulle stödja och förhandlat med de andra grupperna om i Europaparlamentet. #lgbtpride #loveislove #liberalerna #pride #eupol

Publicerat av Karin Karlsbro – Liberalerna. Torsdag 24 oktober 2019