RFSL:s förbundsordförande Deidre Palacios.

I helgen hölls Sverigedemokraternas Landsdagar i Örebro då partiets principprogram skulle skrivas om.

En av de frågor som väckt störst uppmärksamhet inför ”landsdagarna” var att partiet gör en svängning mot samkönade adoptioner. Från att ha varit emot ställer sig nu SD bakom rådande lagstiftning. Men Deidre Palacios som är RFSL:s nyvalda förbundsordförande är inte imponerad.

– Som sista riksdagsparti accepterar SD nu att samkönade par kan inneha ett gemensamt föräldraskap. Detta är något som varit möjligt i Sverige sedan 2003.

– De gör ett försök att framstå som hbtq-vänliga men misslyckas genom att ändra sin ställning i en fråga som avgjordes för 15 år sedan, säger hen till QX.

På frågan om hen tror att partiet kan tvätta bort sin hbtq-fientliga stämpel säger Palacios att SD nu ägnar sig åt homonationalism.

– Det man nu gör för att kunna få fler väljare kallas för homonationalism, vilket är när nationalistiska krafter och partier använder sig av hbtq-frågor för att framstå mindre extrema och mer demokratiska. Medan man såklart håller fast vid sin främlingsfientliga linje.

– I RFSL:s senaste valundersökning ser vi tydligt att SD under perioden 2014-2018 inte vid ett enda tillfälle röstade för någon förbättring av hbtq-personers rättigheter och livsvillkor. På kommunal nivå kan vi se hur SD försöker stoppa bidrag till hbtq-organisering. SD har även i kommuner vela stoppa att det vissa dagar på året kan flaggas med regnbågsflaggan. Deras faktiska politik handlar alltså ofta om att ta ställning emot mångfald och hbtq-personers rättigheter.

Hur ser RFSL fortsatt på partiet efter deras alterneringar?

– Vi behöver som hbtq-rörelse bli medvetna om homonationalism för att inte utnyttjas av nationalistiska krafter. Det är svårt att vara tacksam över att SD inte längre vill avskaffa en rättighet för samkönade par som funnits i över 15 år.