I en motion till Sverigedemokraternas landsdagar framkom det att partistyrelsen ville sätta stopp för bland annat Prideflaggan genom en ”strikt flaggpolicy”. Det betyder att partiet enbart vill att den svenska flaggan ska hissas på statliga, kommunala och regionala byggnader och myndigheter, vilket QX tidigare har rapporterat om.

Beslutet om den strikta flaggpolicyn fick jämställdhetsministern Åsa Lindhagen (MP) att reagera och i en debattartikel publicerad i Aftonbladet varnar hon för vad ett sådant beslut skulle betyda.

”Sverigedemokraternas beslut att driva ett nationellt förbud mot regnbågsflaggan är djupt obehagligt. Det spär på den människofientliga debatten och är ett stort steg tillbaka för den öppenhet många kämpat så hårt för.

Men vad som är ännu kusligare är hur snabbt vi verkar vänja oss. Normaliseringen går skrämmande fort nu. För bara några veckor sedan kunde vi se en kraftig reaktion mot flaggpolicyn i Sölvesborg, nu blir det knappt en nyhet att Sverigedemokraterna vill ha ett nationellt förbud.” skriver Lindhagen.

Hos QX blev partistyrelsens beslut om att verka för en strikt flaggpolicy dock en av de mest lästa nyheterna i november.

”Har blivit ett varumärke för en politiserad aktör”

Nu svarar SD:s riksdagsledamot Bo Broman på Lindhagens kritik i Aftonbladet och menar att Prideflaggan inte längre är inkluderande.

”Flaggan är tyvärr inte längre enbart det som Lindhagen hävdar. Den har blivit ett varumärke för en politiserad aktör som smutskastar och förlöjligar människor med andra politiska uppfattningar än vad organisationen själv förespråkar. Inkluderande är inte längre ett ord som återfinns i rörelsens ordbok.” skriver Broman.

Vidare skriver han att SD välkomnar Pride för ”det som Pride borde stå för och vad de borde handla om – rätten att älska vem man vill”.

”Olika arrangörer har dessvärre politiserat Prides kärnvärden och därmed också besudlat rörelsen så till den milda grad att hbt-personer som inte sällar sig till ”rätt” politik helt förskjuts.” menar Broman.