I två studier, den ena gjord i Storbrittannien och den andra i Holland, framgår det att ungefär 30 procent av samkönade kvinnliga äktenskap slutar i skilsmässa. Till skillnad från samkönade manliga par där endast 15 procent skiljer sig, rapporterar The Economist.

Anledningen bakom resultatet är bland annat att kvinnor i större utsträckning tar initiativ till att skiljas. När man kollat på heterosexuella äktenskap som slutat i skilsmässa så har hela två av tre tagit slut på kvinnans initiativ.

Ayesha Vardag som driver en advokatbyrå fokuserad på skilsmässor säger i en kommentar till The Economist att hon tror att det beror på att kvinnor har lägre toleransnivå för otrohet.

Lisa Powell som är en av grundarna för hbtq-organisationen Stonewall har en annan förklaring till fenomenet. Hon tror att det kan spåras till att lesbiska traditionellt går snabbt fram i relationer, och syftar på det amerikanska ordet ”U-hauling”. U-hauling kommer från ”U-haul” ett amerikanskt ord för flyttbil, som svar på det klassiska skämtet ”vad tar lesbiska med sig på andra dejten? Allt hon äger i en flyttbil”.