Trots att gruppen män som har sex med män utgör 26% av alla som lever med hiv i Sverige idag, och hälften av de som nysmittats i Sverige, så är det förebyggande arbetet riktat mot gruppen idag inte tydligt prioriterat när det gäller riktlinjerna för hur bidragen skall fördelas.
Det konstaterar RFSL i en rapport som släpptes under tisdagen, lagom till att det på torsdag öppnar en konferens i Stockholm om just förebyggande arbete riktat mot gruppen män som har sex med män.
RFSL själva upplever att möjligheterna att bedriva sitt arbete såväl nationellt som lokalt blivit alltmer problematiskt då bidragen minskar.
Stödet till RFSL på lokal nivå har under perioden 2009 till 2011 minskat med 2 miljoner kronor och på nationell nivå har organisationens arbete med hiv/aids-förebyggande arbete minskat med en halv miljon.
– Detta är ytterst allvarligt och oroande. De resurser som finns måste användas så effektivt som möjligt. Att den grupp i Sverige som står för den ojämförligt största andelen av de inhemska överföringarna av viruset inte prioriteras tydligare är obegripligt, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL.

RFSL är oroade över en utveckling där gruppen män som har sex med män inte längre tydligt anges som prioriterade. Som ett direkt resultat av detta gick endast 12% av de pengar som avser kommunala och landstings/regioners arbete mot sjukdomen till RFSLs lokalavdelningars arbete. Samtidigt som gruppen utgör 50% av de som nyligen diagnostiserats med hiv i Sverige.
– Den nuvarande utformningen av hivpreventionen hotar att motverka hivpreventionens syfte att minska antalet överföringar av hivviruset. Vår rapport visar att det finns omfattande förvirring kring vilka mål vi ska jobba efter, samt bristande kompetens om till exempel msm-gruppen bland bidragsgivarna, vilket inverkar negativt på det hivpreventiva arbetet, säger Christian Antoni Möllerop, vice förbundsordförande i RFSL och förbundets ledamot i det Nationella Hiv-rådet.
RFSL påminner den svenska regeringen om att man i FN i år antagit en deklaration om arbetet mot hiv/aids på det globala planet, där just gruppen män som har sex med män är tydligt prioriterad.
– Det borde vara en självklarhet att hivpreventionen i Sverige baserades på den epidemiologiska utvecklingen och att grupper där överföringen av viruset är som störst prioriteras tydligt, säger Christian Antoni Möllerop. Nedprioriteringen av arbetet riktad mot män som har sex med män kan bara tolkas som att preventionen istället styrs av politisk styrda överenskommelser.

På torsdag inleds i Stockholm en tvådagarskonferens om arbetet med att förebygga hiv/aids bland män som har sex med män i Europa. När 400 delegater från såväl östra som västra Europa deltar för att utbyta erfarenheter av strategier och arbetsmetoder.

Ladda ner rapporten ”en effektivare hiv-prevention” som PDF här