Sankt Petersburg är på väg att, tillsammans med Archangelsk och Rjazan oblast införa lokala bötesstraff för det man kallar ”propagerar för sodomi, lesbianism, bisexualism, transgenderism och pedofili riktat till unga.”
Vid en första omröstning i Sankt Petersburgs Stadsfullmäktige gick förslaget igenom och hbt-aktivister vädjar nu om internationellt stöd och understryker allvaret i att man från myndigheters håll dessutom klumpar ihop pedofili med homo-bisexuella och transpersoner.
Sankt Petersburg har under de senare åren fungerat som en form av frizon för hbt-personer och det genomfördes nyligen en stor kulturfestival med stöd från bland annat Stockholm Prides solidaritetsfond.
Vid förra veckans europeiska konferens om hur hiv/aids skall förebyggas bland män som har sex med män, visades ett stort antal fotografier av ryska konstnärer med homo-tema. Fotografier som nu, om reglementet till slut antas, kan bötfällas som homosex-propaganda.
Hittills har de protester som den ryska hbt-rörelsen genomfört, bland annat genom att samla in 8 500 namnunderskrifter i protest mot begränsningen av yttrandefriheten.

Den omgjorda bilden som kommenterar censuren i Archangelsk
Archangelsks stadsvapen


I samband med diskussionerna i Archangelsk publicerade Gayrussia.ru en politisk kommentar till censursträvanden där bilden av stadens skyddshelgon Mikael ändrats så att istället för att det är djävulen som dödas är det skyddshelgonet som besegras. En bild som fått ryska ”nationalister” att gå i taket och kalla bilden för ”blasfemi”.