Omkring 200 personer deltog idag i en demonstration i Ankara för transpersoners rättigheter. Manifestation kunde i huvudsak genomföras lugnt även om man blev försenade på grund av diskussioner med polisen. Flera deltagare konstaterade att polisen ”var värre än vanligt”, rapporterar Ulrika Westerlund som finns på plats i Turkiet för RFSLs räkning.
Manifestationen hölls för femte året och polisens agerande, som förutom att försena demonstrationen även bestod av aktiva civilklädda polisfotografer, inte alltid lätta att särskilja från de inhemska mediarepresentanterna. En anmälan mot polisen från en av deltagarna antogs vara orsaken till att polisen i år uppfattades som mer aggressiv än vanligt. Stämningen var tidvis spänd då poliser som var kända för att ha misshandlat transsexuella rörde sig runt demonstrationen.
Ulrika Westerlund berättar för QX att det fanns en rad utländska gäster på plats, bland annat Paris Lees från Trans Media Watch, Richard Tom Köhler, Transgender Europe liksom Hakan Tas, turkiskfödd politiker för vänsterpartiet Die Linke i Berlin.
– Här i Turkiet, liksom på många andra platser i världen är transrörelsen väldigt nära allierad med sexarbetarrörelsen, berättar Ulrika Westerlund. Många av transaktivisterna är sexarbetare och upplever utsatthet både på grund av transidentiteten och sitt sexarbetande.
Ulrika berättar även att det visades ”en stor solidaritet med homo/bi-rörelsen genom att en hel del slagord handlade också om till exempel rätten att älska någon av samma kön.
– Turkiet är ett av de länder i världen där utsattheten för transpersoner är som allra störst. Hittills i år har sju transpersoner mördats. Därför deltog jag tillsammans med ett antal andra utländska aktivister i dagens TDOR-manifestation. Under helgen har det också varit en konferens om hatbrott mot transpersoner i Turkiet.
Under måndagen hålls ett rundabordssamtal om transpersoners situation i Europa dit organisationer och myndigheter inkluderat regeringsrepresentanter bjudits in.
– Den svenska regeringen har inte sänt någon representant till samtalet, noterar Westerlund.