”Enligt Migrationsverket är Ryssland ett demokratiskt land där staten och polisen kan erbjuda mig skydd. Det är en lögn” säger Artem i sin ”komma ut-video” som han delat med ett antal svenska medier, däribland QX.

I hans papper från Migrationsverket, som QX har tagit del av, framgår att de tror på att han är homosexuell. De slår också fast att hbtq-personer i Ryssland utsätts för våld från andra civilpersoner och av enskilda myndighetsföreträdare. Men att det är att betrakta som brottsliga handlingar utförda av enskilda individer och tjänstemän. Därför anser inte Migrationsverket att Artems känner en välgrundad fruktan inför ett återvändande till Ryssland och att han därför inte är en flykting.

– Sverige använder Pride för att tjäna pengar, men när det kommer till att hjälpa hbtq-personer som är i fara blir svaret nej, säger Artem i videon

Vidare skriver Migrationsverket i sitt beslut att den rättsliga normen i Ryssland är heterosexualitet men att homosexualitet inte är förbjudet samt att det inte finns bestämmelser som uttryckligen diskriminerar homosexuella.