I veckan rapporterade QX att en tredjedel av Polen nu har deklarerat sig som ”hbtq-fritt”. De hbtq-fria zonerna kom efter det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) storsatsade på sin ”pro-family” politik.

PiS-ledaren Jaroslaw Kaczynski beordrade att hbtq-communityt skulle ”hålla tassarna borta” från de polska barnen då han menar att ”hbtq-ideologin hotar moralen och hälsan hos polacker”.

Kommuner som deklarerat sig som ”hbtq-fria zoner” växer snabbt och en av landets konservativa tidningar Gazeta Polska inkluderade klistermärken till alla som köpte pappersupplagan med texten Strefa wolna od lgbt, som betyder zon fri från hbtq.

Trodde att det polska folket skulle protestera

QX har pratat med det polska paret Dawid och Jakub som delade ut pris på QX Gaygala 2017. De vittnar om en snabb upptrappning av homohat i landet sedan 2015 då Lag och Rättvisa fick makten.

– Sedan PiS kom till makten har vi fått utstå en anti hbtq-agenda i landet. Först trodde vi att det bara var tillfälligt och att det polska folket inte skulle tillåta det här. Men nu har det gått fem år och vår frihet har monterats ner bit för bit.

– Den polska regeringen har inspirerat kommuner att skapa hbtq-fria zoner där vi inte direkt är varmt välkomna, de påstår att det inte är menat mot oss som hbtq-personer utan mot hbtq-ideologin men allt hör ju ihop. Det här har också uppmuntrat civila att mobba oss hbtq-personer eftersom de känner att regeringen har deras ryggar. Man är livrädd hela tiden.

”Påminner om hur nazisterna behandlade judar”

Attacker mot Pridefestivaler blir allt vanligare och förra året greps en person med en bomb på Prideparaden i Lublin. Den ökade hotbilden har gjort att Dawid och Jakub nu undviker pride-sammanhang.

– Vi skulle aldrig kunna förlåta oss själva om något hände någon av oss.

Vidare berättar de att de nu har börjat planera att fly landet på grund av det snabbt avancerande homohatet.

– Det är ett svårt beslut att ta. Polen är vårt hem och där vår familj och vänner finns. Men när man inte längre känner sig trygg vågar man inte vara sig själv och då går det inte att stanna kvar. Sedan införandet av hbtq-fria zoner förra året påminner det mer och mer om andra världskriget och hur nazisterna behandlade judar. Vi är rädda att det kan sluta så för oss. Situationen kan vara ur kontroll en dag och då är det försent för oss att fly.

– Vi har länge trott att det här var en fas som skulle gå över. Den senare tiden har vi gett upp hoppet.