Motalabon Robin Nordh är en drivkraft i hbtq-communityt i Motala, han föreläser, sitter i förbundsstyrelsen för RFSL och är engagerad i Pridefestivalen. För honom är det inte ovanligt att motta hot. Vilket hände i onsdags när han skulle föreläsa på hbtq-dagen under Motalas jämställdhetsvecka, vilket Östgötatidningen var först att rapportera om.

– Det var på Facebook som en nazist kommenterade på evenemanget att det inte borde finnas, och att det gick emot naturen. Kommentaren gillades av några nazister, däribland nästes chef i Östergötland. Ungefär tio minuter efter det fick jag ett anonymt samtal där personen sa ”Hej Robin, lycka till ikväll. Vi kanske ses”.

Robin kontaktade polisen och gjorde en anmälan, och trots hotet valde Robin och RFSL att genomföra hbtq-dagen på biblioteket. Polisen höll i säkerheten och närvarade både på plats och runt om i centrum.

– Här ställs inte in på grund av hot! Vi hade jättebra kontakt med polisen och föreläsningen gick också bra. Folk hade hört att vi fått motta hot så alla slöt upp och kom dit för att stötta oss och visa att vi inte kommer att backa. Det var nästan fullsatt.

Kände du dig inte rädd? 

– Nej. Jag fick en kick av att se att vi är så många som vill och jobbar åt rätt håll. Då kan man inte känna sig rädd.

Du säger att du har fått motta hot flera gånger tidigare. Varifrån skulle du säga att hoten kommer? 

– Jag föreläser bland annat på skolor om hbtq, normer och genus. Så en del av hoten kommer från ungdomar som inte tycker om det jag gör. Vissa hot kommer från nazistiska organisationer, en del hot kommer från religiösa människor. Det är verkligen en härlig blandning på hoten som jag får och en stor variation på människorna som hotar. Det är ju fantastiskt när man tänker på det, att så många har så mycket tid att lägga på att hata en person som de inte känner.