Mördaren, som var känd och häktad i sin frånvaro, hittades i Kanada då han sökte asyl. Då han var internationellt efterlyst utlämnades han till Sverige och kunde bli dömd.
Thomas Nervell var homosexuell och jobbade som SFI-lärare. Han bjöd hem Omar, en 26-årig man som nyligen kommit till Sverige från Irak. De drack vin och enligt gärningsmannen satte Thomas på en porrfilm i bakgrunden. Gärningsmannen hävdar vidare att han satt i soffan och plötsligt blev allt dimmigt och han tappade minnet. Det första han uppger sig minnas efteråt är att han befann sig i närheten av sin brors hem. Det var i december mitt i vintern och gärningsmannen hade varken jacka eller skor på sig. Han hade hoppat ut genom balkongen eftersom grannar hade hört bråk och stod utanför Thomas ytterdörr.

Thomas Nervell utsattes för trubbigt våld och han hade två skador i bakhuvudet som han blödde kraftigt ifrån. Thomas blev även kvävd till döds och domstolen menar att mordet skedde med uppsåt.

I Thomas lägenhet hittade polisen flera spår som kunde knyta gärningsmannen till mordet. Det fanns spår av blod, fingeravtryck och sperma. Sperman kom mest ifrån Thomas själv.

Gärningsmannen hävdar att han inte minns vad som har skett och att han är oskyldig. Omar dömdes av Tingsrätten till tio års fängelse för mord och även till livstids utvisning.