I tisdags samlade integrationsminister Erik Ullenhag (fp) nio organisationer som arbetar med hbt-frågor till en hearing inför starten av en arbetsgrupp som skall ”intensifiera arbetet och skapa en samlad strategi för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet och könsuttryck.”
Arbetsgruppen är formad inom Regeringskansliet och Ullenhag framhåller att detta aldrig tidigare gjorts från statens sida.
I ett pressmeddelande efter mötet förklarar Ullenhag att man är oroad över att hatbrotten ökat under flera år, något som kan antas handla om en ökande öppenhet där trakasserier och våld blivit en motreaktion.
– Vid mötet i dag har alla riksorganisationer fått ge sin bild av vad som behöver göras för att homosexuella, bisexuella och transpersoner ska kunna leva sina liv på samma villkor som alla andra, säger integrationsminister Erik Ullenhag, som också ansvarar för hbt-frågorna i regeringen.
Vid mötet deltog inte de partipolitiska hbt-organisationerna men pressekreterare Lena Hallerby berättar för QX att integrationsministern planerar att träffa dem vid ett annat tillfälle.
I pressmeddelandet från tisdagens hearing konstaterar Ullenhag att Sverige har kommit långt men att det fortfarande är ett långt steg för många hbt-personer att komma ut.
– Särskilt fokus behöver sättas på transpersoners rättigheter – människor vars identitet ofta gömts undan och i den politiska debatten glömts bort, menar han.
Vid mötet deltog FPES, RFSL Ungdom, Sveriges Förenade hbtq-studenter, Föreningen för Gaypoliser, Riksföreningen för HBTQ-sjuksköterskor, KIM, EKHO, RFSL Förbundet och RFSU.