Allt tvingas ge vika under den rådande Corona-krisen, så även RFSL:s seniorverksamhet. I dagsläget har alla utom seniorgruppen i Malmö pausat för att skydda deltagarna som är i riskgruppen 70+.

– All seniorverksamhet förutom i Malmö har ställts in vilket är en stor förlust för alla hbtq-seniorer. Under våren hade vi på RFSL även planer för att starta upp ännu fler grupper som vi nu tvingats skjuta upp. Den sociala förlusten är stor, berättar Vanja Braathen som är projektledare på RFSL.

Men i Malmö försöker gruppen att hålla igång med Claes Gylling, 76, i spetsen.

– Vanligtvis har vi seniorcafé varje söndag. Men för tre veckor sedan fick vi sluta med det, så nu organiserar vi promenader istället. Första gången var vi tre som promenerade och andra gången som var nu i söndags var vi åtta personer, säger Claes och fortsätter:

”Man blir allt mer ensam”

– Äldre hbtq-personer hart oftast inga barn och barnbarn och med åren försvinner bekantskapskretsen genom naturlig avgång. Man blir allt mer ensam. Det här projektet syftar till att nå ofrivilligt ensamma äldre hbtq-personer, så det är viktigt att fortsätta att hålla igång det här så länge det går.

Roger Ekblad är samordnare för RFSL:s seniorgrupp i Stockholm som har pausat all sin aktivitet för tillfället. När QX når honom är han och handlar åt sig själv och en äldre kompis som han inte vill ska ge sig ut till affären.

– Folk blir ensamma och tycker att det är tråkigt när verksamheten pausats. Men vi ringer en del utav de äldsta och pratar med dem vilket är uppskattat.

Att just hålla kontakt berättar han är en viktig del av verksamheten.

– Det är lite vår filosofi, att vara en social förening och hålla lite kontakt.

Är du över 70 år och hbtqi-person? Vill du delta i RFSL:s undersökning om hur äldre hbtqi-personer drabbas av Coronakrisen?

Här hittar du länken till undersökningen. Om du istället önskar få enkäten skickad per post kan du kontakta RFSL senior på 072 205 83 19.