Under ett seminarie arrangerat av COC, Nederländernas motsvarighet till RFSL, deltog författaren Irshad Manji för att tala om sina böcker ”The Trouble with Islam Today” och ”Allah, Liberty and Love” där hon uppmanar till en reformering av Islam och understryker det religiösa budet om att ifrågasätta och kritisera. I panelen satt även det Gröna partiets parlamentsledamot Tofik Dibi, också han troende muslim.
Mitt under pågående möte anlände en grupp på ca 20 unga och äldre män tillhörande Sharia4Belgium in på mötet, kastade ägg och uppmanade till mord på Irshad Manji.
På COCs hemsida säger Tofik Dibi att de unga männen förklarade att han och Manji inte hade rätt att tala om Islam eftersom de hade en för liberal tolkning.
– Vad som var mycket positivt, och som jag tidigare inte upplevt, var att hela publiken stod upp för oss. Medan de skrek så sa vi: ”vi kommer inte lämna scenen och ni måste lyssna till oss. Om ni inte uppskattar att vi talar så kan ni dra, berättar Dibi.
– Jag var aldrig rädd, säger Manji till COCs hemsida. Inte heller Tofik. Faktum är att vi vägrade gå till och med då polisen bad oss att göra det. Vi vill inte spela jihadisterna i händerna. Vissa saker är nämligen för viktiga för att man skall bli rädd.
Tofik Dibi startade i september en kampanj där han uppmanar muslimer att inte blint följa dekret som utfärdas av extremister.
Öppet lesbiska Irshad Manji var tidigare i höst i Stockholm på inbjudan av Glöm aldrig Pela och Fadime för att tala om sin bok.


Irshad Manji: ”Dags att komma ut ur skuggorna”