ICA Handlaren Erik Almhöjd har drivit ICA Nära Björkö i nästan tio år. Han är själv född och uppvuxen på den lilla ön i Göteborgs norra skärgård.
I det senaste numret av QX har ICA Nära Björkö en halvsidesannons för butiken med texten ”Vi stöttar QX”.
– Jag fick mail om att ni hade det tufft i coronatider och för mig är det jätteviktigt att det finns en tidning som lyfter HBTQ-frågor, som visar upp alla delar av vårt community. Så jag ville hjälpa till och det passade bra när vi nu hade möjlighet att göra det.

QX har skrivit om ICA Nära Björkö vid ett tidigare tillfälle. Då visade Erik via sin butik regnbågsstöd genom att hissa regnbågsflaggan under West Pride. Detta trots att kommunen röstat ner allmän flaggning.
– Jag ville ta ställning för HBTQ-personer i kommunen och visa våra värderingar, att vi finns här och stöttar alla. Det fick väldigt positiv respons så jag har fortsatt. Det har blivit ett naturligt inslag på ön och nu flaggas ofta regnbågsflaggan i Björkö hamn. Det är fint att se.

Varför brinner du för att synliggöra regnbågsflaggan?
– Det kan ha att göra med att jag själv är gay, men bortsett från det så är jag uppvuxen med att visa stöd för alla människor. När jag växte upp visste många knappt vad gay var och det är många som inte känner till vad regnbågsflaggan står för. Därför vill jag hissa regnbågsflaggan och att den står för något viktigt och bra.

Hur ser livet ut på Björkö just nu?
– Det går som tåget, för ön är en turistmagnet som satsat mycket. Men vi vet inte hur det ser ut i sommar. Bland annat har vi en uppskattad allsång på bryggan som är planerad men som vi inte vet om den blir av.

Varför ska man handla hos er?
– ICA Nära Björkö är en välsorterad skärgårdsbutik som man bli glad av att besöka. Det första de som får anställning hos mig får lära sig är att vara glad, att man ger ett leende mot alla. Jag berättar då även om flaggan och våra värderingar.

Vad är storsäljaren?
– Björköbon är hälsosam så vi säljer mycket frukt och grönt. Och vi har ett eget bryggeri på ön så deras öl BarlindBeer är såklart en populär vara.