Oscar Wallén har drivit sin ICA Nära-butik i Virsbo, Surahammars kommun, i snart fyra år. I senaste numret av QX har butiken en helsidesannons med två killar som ligger i ett hav av varor som färgmässigt formar regnbågsflaggan. Det är Oscar själv, och hans butikschef och goda vän, Oscar.
– Jag läste på Facebook att QX funnits i 25 år, men fått det väldigt tufft sedan corona drog in, och många annonsörer drog tillbaka sina annonser. Jag började prenumerera för att stötta, men kände att jag ville göra mer. Vi har aldrig haft så bra försäljning som sedan starten av mars och det kändes bra att dela med sig, och då vill jag göra det till något som ligger mig varmt om hjärtat. Det skulle vara sorgligt om QX inte skulle finnas kvar, för ni gör ett väldigt bra jobb. Jag har läst QX länge, och går på QX Gaygala varje år.

Så Oscar och hans kompis och kollega Oscar tog varor från butiken, bredde ut på kontorsgolvet, bad en kollega klättra upp på en stege och tog bilden som ni ser här ovan.
Syftet med annonsen i QX är främst för att stötta och visa regnbågsstöd.
– Jag tror inte att jag får fler kunder av detta. Mitt syfte är att jag vill stötta QX eftersom jag säljer mer nu. I såna här tider kan det vara bra om fler tänker så. Att man ska hjälpa om man har möjlighet.

Från början hade Oscar Wallén ingen koppling till den lilla bruksorten mellan Fagersta och Surahammar. Men efter att ha drivit butiker åt andra var han på jakt efter en egen butik, och när Virsbos ICA-butik blev till salu slog han till. Orten ligger mellan Dalarna, där han är uppvuxen, och Stockholm där han bor nu.
– Jag bor här i veckodagarna, och har kvar min lägenhet i Stockholm som bara ligger en och en halv timme bort.

Hur var det att komma till Virsbo och ta över butiken?
– Det blir ju en stor grej när någon kommer utifrån och tar över den enda livsmedelsbutiken, så man blir lite ”lokalkändis”. Jag är tillsammans med en kille, och att det var en bög som tog över var en stor grej för vissa.  Men jag och ”Larsson”, som jag kallar min kille, var väldigt öppna från början. Jag ställde honom i entrén för att bjuda på kaffe och wienerbröd för att visa att vi är inte så farliga. Det främmande är alltid skrämmande i början, och de flesta tyckte ändå det var kul att det hände nåt nytt.

Märks det på nåt sätt att det är en gaykille som äger butiken?
– Jag tror inte det märks så mycket. ”Larsson” och jag är med på bilder ibland och vi har alltid varit öppna med vilka vi är. Jag har inte försökt att lägga fokus på det för att avdramatisera och visa att vi är som vilka som helst. Men det är klart att jag någon gång tänkt att det kanske skulle vara kul med ett Virsbo Pride.

Så, om du ska sälja in butiken, varför ska man välja ICA Nära Virsbo?
– Haha, oj. Okej, det är en stor Nära-butik på landet med ett bra utbud. Du ska inte behöva åka in till stan för att handla, vi ska ha det mesta och vara prisvärda. Jag vill att man ska handla hos oss för att det är en bra affär, inte bara för att vara schyst. Och jo, vi har hel del finska varor eftersom det är många finlandssvenska som bor häromkring.

Vad är storsäljaren?
– Trender slår sällan väl ut här, så det är traditionella varor som falukorv och kassler. Klassiker helt enkelt.