Sedan 29 mars har det varit förbud mot allmänna sammankomster för fler än 50 personer med anledning att minska smittspridningen av covid-19. Vissa klubbar har fått stänga tillfälligt, eller hålla sig till max 50 dansande gäster alternativt ta bort dansgolven och nyttja det som sittplatser istället.

Beslutet ledde till kritik då det drabbar konserter, restauranger, klubbar och andra allmänna tillställningar hårt, medans till exempel stora varuhus fortsatt får ta in tusentals besökare.
En konsekvens av “klubbdöden” är att intresset för vad som gäller vid rave och fest ute i naturen har ökat.

Mats Eriksson, presstalesperson på Stockholmspolisen, säger att frågan fått snurr medialt, framförallt de senaste tre veckorna.

– Vi mottar allt fler samtal om vad det är som gäller vid privata fester som anordnas utomhus. Hade det inte varit en pandemi hade det räckt med att man ansöker om tillstånd. Men maxantalet på 50 personer, är det som i dagsläget gäller såklart.

Mats Eriksson tror inte att det är en självklarhet att det ökande intresset har med att göra att svartklubbar och klubbar har drabbats av restriktionerna och inte har öppet på samma sätt som tidigare.
Vad gäller kritiken att restriktionerna är otydliga och gynnar vissa mer än andra, menar Mats Eriksson att polisen inte kan göra annat än att bedöma varje enskilt läge och sedan tillämpa den lag som råder.

– Som reglerna ser ut nu går vi inte fram till 50 personer som sitter på en badstrand eller i en park. Om det inte uppenbart att det är en ordnad tillställning. Den delen ingår inte i vårt arbete. Men om vi ser 200 personer som dansar tätt ihop, går och köper dricka på samma ställe och lyssnar på samma musik, då kan vi anta att det är organiserat och kommer då be arrangören att minska antalet gäster, alternativt stänga ner festen.

Mats Eriksson berättar om en fest i Nacka där mellan 200-300 personer deltagit och där polisen fick rycka ut. Det som sker är att polisen stänger ner festen, eller att den reduceras till enbart 50 personer. Men Mats Eriksson berättar att förutom att hålla koll på hur många personer som är där, är det primära att rapportera om narkotikabruk.

– Den delen har inte ändrat sig för det är pandemi. Att jobba utredande och förebyggande med narkotika är det som är viktigast för oss.

Stora evenemang utomhus är på påväg tillbaka

Carl, som egentligen heter något annat, besöker ofta ravefester, technoklubbar och svartklubbar. Under normala omständigheter brukar han besöka ungefär två rave i månaden. Men sedan restriktionerna infördes i slutet av mars har han bara besökt ett stort rave.
Carl berättar att även han märkt av det ökande intresset för att gå på rave, speciellt den senaste tiden nu när smitt- och dödsfall i Sverige minskat.

– Till en början tog arrangörerna det på allvar, då var det inte ens några smårave. Sen började det dyka upp lite fester igen i juni. Man får tycka vad man vill om att folk börjar festa igen. Men jag själv var inte intresserad när det fortfarande var höga dödssiffror.

Att bryta mot restriktionerna och gå på fest tycker Carl inte är så farligt, i alla fall inte i dagsläget.
– Självklart tar man en risk. För sig själv och andra. Men det gör man ju också om man går på barer eller på Mall of Scandinavia. Ibland upplever jag att det är lätt att kritisera en kulturform man inte förstår. Det är inte alltid “vita” etablissemang som gör som man ska heller.

Även Carl nämner den stora festen i Nacka där polisen fick stänga ner. Han hoppas att det inte ska ge en dålig stämpel på ravekulturen under coronatider.
– Det här är liksom ingen homogen kultur. Allt beror på vilken arrangör och vilket event man går på. Även inom ravekulturen fick “Nackafesten” väldigt dåligt rykte och även de som arrangerade den.

Att det brukas narkotika på flera av de festerna är inget han hymlar med. Men Carl är också tydlig med att det är upp till var och en, att man kan delta utan narkotika också. Däremot upplever han ett visst hyckleri och att det enda som skiljer alkohol och droger är lagen.

–Rent kulturellt är det okej att supa skallen av sig en hel helg. Men att gå på rave en helg och ta en substans är för samma personer det “värsta man kan göra”. Jag fattar att man släpper hämningarna när man är drogpåverkad. Men det gör man ju om man är påverkad av alkohol också?