Idag blev det klart att Europadomstolen inte godkänner att antihomosexuell propaganda får spridas i svenska skolor.
Beslutet kom efter att fyra nynazister överklagat en dom i Högsta domstolen där de fällts för hets mot folkgrupp till villkorlig dom, dagsböter och i ett fall skyddstillsyn.
De fyra, varav en hemmahörande i Göteborg, de övriga tre i Sundsvall, delade 2004 ut flygblad med ett antihomosexuellt budskap på en skola i Söderhamn.
De fyra fälldes i Tingsrätten, friades i Hovrätten med hänvisning till den friande domen mot pastor Åke Green, men i sista instans, Högsta domstolen, fick de sin dom i början av juli 2006.
Därefter har de överklagat till Europadomstolen med hänvisning till Europakonventionens skrivningar om yttrandefrihet.
Domstolen slår i fallet Vejdeland och andra versus Sverige, fast att Sverige kan straffa hatpropaganda riktat mot en nationell eller etnisk grupp. Europadomstolen konstaterar att de fyra fick låga straff i förhållande till maxistraffet på två års fängelse. De säger även att den svenska Högsta domstolen tagit hänsyn till yttrandefrihetsaspekten i förhållande till behovet av att skydda andras rykte och rättigheter.
I domen konstateras att de fyra inte gick på skolan, att flygbladen lagts i deras skåp och de därmed inte kunnat tacka nej till dem och att eleverna befinner sig i en ”känslig ålder”.

Dean Spielmann

Även om beslutet var enhälligt markerade rättens ordförande, Dean Spielmann att han ”motvilligt” ställt sig bakom utslaget. Att de fyra delat ut flygblad på en skola fick honom att gå med på att fria Sverige. Han fick stöd av ännu en domare i sin avvikande kommentar. Domaren Ganna Yudkivska med stöd av Mark Villiger beklagar att domstolen inte tog tillfället i akt att ytterligare markera mot hatpropaganda riktat mot homosexuella.
– Det är det första domen på det här området så den har väckt stort intresse och efterlängtad av den europeiska hbt-rörelsen, säger RFSLs förbundsordförande och nyligen av QX läsare på Gaygalan hyllade Ulrika Westerlund.
– – Vi tycker det är glädjande att det nu slås fast att Högsta domstolen gjorde rätt i det här fallet, fortsätter hon. Det är betydelsefullt för Sverige att skyddet mot hets inte urholkas, men också för andra länder där utvecklingen går åt fel håll när det gäller hetsande mot homosexuella. Nu måste andra länders domstolar förhålla sig till hur Europadomstolen resonerat. Sedan återstår det att se hur mycket man kommer tolka domen och hur stor vikt som läggs vid att det utspelades på en skola.
– Tidigare i veckan antog stadsfullmäktige i Sankt Petersburg en reglering om homocensur där man jämställer homosexuella med pedofili på samma sätt som nynazisternas gjorde i sitt flygblad!

– Det demonstrerar hur utvecklingen går så diametralt åt olika håll i Europa, konstaterar Ulrika Westerlund.

Läs även:

Nynazister fällda för homohets


Nynazister frias efter Green-domen

Två månaders fängelse för homohat