Homohat

Som direkt resultat av att pastor Åke Green friades från åtalet om hets mot folkgrupp av Högsta domstolen, valde idag Hovrätten i nedre Norrland att fria fyra unga män som delat ut flygblad mot homosexuella utanför en skola i Söderhamn.
Flygbladet delades ut för ett år sedan och i somras dömdes de i Bollnäs tingsrätt för hets mot folkgrupp.
I Hovrättens motivering till friandet hänvisas till att HD i sin dom mot Green hänvisat till Europadomstolens vidare tolkning och tillämning av yttrandefrihet. Flygbladet som delades ut av nynazisterna uttryckte visserligen ”missaktning”, bland annat genom att jämföra homosexualitet med pedofili, I det nazistiska flygbladet kallades homosexualitet ge en ”moraliskt nedbrytande effekt på folkkroppen”. Hovrätten ansåg dock inte att formuleringarna uppmuntrade till våld mot homosexuella.
Två av de män som dömdes i Bollnäs satt vid den domen redan i fängelse för misshandel.
– Det är inte rimligt att vi i vårt land har ett så urholkat skydd för de grupper som är utsatta för kollektiva kränkningar och hets. Hot, våld och mord börjar med hets, och det är där lagen måste sätta stopp. RFSL kräver nu att lagen om hets mot folkgrupp utreds på nytt, säger RFSLs ordförande Sören Andersson i en kommentar.

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=3774

Källa: Se artikel om domen i Bollnäs

Publicerad: 2005-12-14 20:08:56