Det är Maria Sveland som står bakom avsnitten om asylsökande från Uganda, som är en del av podden Body Rights. Avsnitten kommer bland annat handla om Mary och Gulam, som tvingades fly till Sverige, undan från lynchmobbar som hotade att döda dem på grund av deras sexuella läggning. Uganda är ett av världens mest homofobiska länder och hbtq-personer är idag extremt utsatta där.

Väl i Sverige blev dock Migrationsverket ett hinder då de inte ansåg att varken Mary eller Gulam lyckats vara trovärdiga nog i att bevisa sin sexuella läggning. Podden kommer också beröra just det ämnet med hjälp av asylrättsjurister, som varnar för att flera hbtq-flyktingar skickas tillbaka på felaktiga grunder.

– Vår förhoppning är att dessa program ska väcka uppmärksamhet om såväl den fruktansvärda situationen som råder för HBTQ-personer i Uganda men också om ett Migrationsverk som senaste åren gjort sig av med de få handläggare som var HBTQ-specialiserade och som nu istället systematiskt utvisar människor som har uppenbara asylskäl, säger Maria Sveland.

Ett avsnitt kommer också handla om hur svenska kyrkor samarbetar med homofoba kyrkor i Uganda som öppet predikar om homohat. Totalt kommer det släppas fyra avsnitt och idag finns två avsnitt att ta del av.

Lyssna på avsnittet här.