En gång i månaden ska cafét i Falköping ha öppet och även om initiativtagarna är en grupp unga som riktar sig till unga, sätter Abbe, Emma och Alicia inga gränser för vilka som får komma.

– Om någon 65-åring känner “Vad roligt!” och vill vara med så kommer den såklart få det. Man får komma om man vill helt enkelt, oavsett ålder eller läggning, säger initiativtagaren Emma.

Cafét är tänkt att finnas till som en trygg mötesplats för hbtq-personer där fokus kommer vara just mötet. Det kommer vara på olika platser varje månad och info kommer ges ut inför varje gång.

I Falköping bor det ca 16 000 personer och vanligtvis brukar det inte finnas många mötesplatser för communityt i småstäder. Ofta för att intresset är för litet, det är svårt att hitta volontärer eller att finansieringen inte går ihop.

– Ibland kan det också verka som om det är “öppnare” idag, men så är ju inte alltid fallet. Det beror mycket på vart man kommer ifrån. Det är klart att det är bättre idag än för många år sen, men det finns fortfarande en lång väg att gå innan man kan säga att det är lika accepterat att vara hbtq som att vara straight, säger Emma.

Alicia hoppas att det ska kunna bli ett antal träffar, då den första var uppskattad.

– Vi tror på detta, sen hur länge vi håller på är såklart svårt att förutspå. Vi är medvetna om att Falköping är en liten ort, men om det minsta vi kan göra är att försöka så är det värt det.

Abbe hoppas att de som kommer ska sätta ett värde på kunna prata om saker som de kanske inte annars kan, med till exempel sin familj.

–  Jag som har en lite utländsk kultur, känner att “detta pratar vi aldrig om hemma”. För mig har det alltid varit lite tabu. Men här känner jag att man kan prata helt öppet och fritt.