– Vad söker ni för kompetenser?
– Som kandidat till RFSLs förbundsstyrelse så är det viktigt att ha kännedom om hur styrelsearbete fungerar, gärna på nationell eller strategisk nivå. Så klart ska man ha goda kunskaper om hbtq-frågor, ett stort politiskt intresse och tycka att det är roligt med politiska diskussioner. Vårt uppdrag som valberedning är att skapa ett förslag som är en sammansättning utifrån en bredd av olika kompetenser och samtidigt eftersträvar vi att skapa en heterogen grupp som kan representera hela hbtq-communityt. Därför hoppas vi att både de som är aktiva inom RFSL och den som kanske varit engagerad partipolitiskt eller i andra organisationer kandiderar.

– Vad innebär det att sitta i förbundsstyrelsen för RFSL?
– Styrelsen träffas ungefär sex helger per år och däremellan sker arbetet i utskott och arbetsgrupper. Eftersom styrelsen bor runtom i hela landet sker en hel del arbete över nätet och det kräver att man är duktig på att jobba självständigt och ta ansvar för sina uppgifter. Som företroendevald sitter du i två års perioder eftersom RFSL har kongress vartannat år – därför är det viktigt att försöka tänka igenom hur livet kommer se ut de kommande två åren innan man bestämmer sig för att kandidera.

– Vilka utmaningar ser ni som valberedning att organisationen står inför de kommande två åren?
– Kongressen kommer besluta om ett nytt principprogram i år, vilket kommer vara det som hela organisationen kommer arbeta utifrån. Därför är det från valberedningens perspektiv extra viktigt att hitta personer som kan leda strategiskt och som kan medverka till att RFSLs politiska arbete fortsätter att röna framgångar. Som en opinionsbildande organisation så är det så klart prioriterat att nå ut med våra budskap, samtidigt är vi också en organisation som skapar förändring i personers vardag – både i Sverige och internationellt – genom verksamheter och projekt.

– Hur går arbetet för valberedningen?
– Det går utmärkt! I helgen träffas vi och går igenom de nomineringar som inkommit och vi har börjat intervjua kandidater. Sista nomineringsdag är på tisdag den 28 februari, så vi hoppas att det kommer komma in ytterligare ett antal nomineringar. Under mars kommer vi fortsätta att intervjua kandidater och i början av april lägger vi fram vårt förslag.

– Har du någon personlig drömkandidat?

– Haha, det skulle jag i så fall inte avslöja utan det pratar jag med mina valberedningskollegor om. Men jag hoppas vi lyckas hitta en grupp som är drivna, engagerade och som kan jobba bra tillsammans. Mina egna erfarenheter av styrelsearbete är att det är fantastiskt roligt, men så är jag också lite nördig. Min sambo spelar i band och tränar kickboxning – jag är en sådan som tycker det är kul att ha möten, diskutera politik och skapa samhällsförändring.

Mer information och möjlighet att anmäla intresse finns på rfsl.se/valberedning