Det är gruppen Haveristerna, som driver en podd och Instagramkonto med samma namn, som uppger att de har mottagit läckta uppgifter om att den skribenten som skrev anti-trans texter på den radikalfeministiska sajten ”Gardet” också varit aktiv på det nazistiska forumet nordisk.nu. Haveristerna hävdar att uppgifterna de fått går att direkt koppla till skribenten.

QX har de uppgifter som bekräftar att skribenten varit aktiv på det numera borttagna forumet nordisk.nu. Dessa uppgifter framkommer i ett utdrag från databasen som tillhörde nordisk.nu. QX har dessutom fått bekräftat från en annan källa att utdraget och dess uppgifter använts i andra kartläggningar som rör dessa typer av nationalistiska forum.

Skribenten ska för tio år sedan ha varit aktiv på forum på nordisk.nu. Där ska hon ha uttryckt sig antisemitiskt och raljerat över förintelseöverlevare. Haveristerna hävdar att de kan koppla personliga meddelanden och mejlkonversationer till skribenten som bevis att det är hon som skrivit texterna och meddelandena.
Haveristerna säger vidare att skribentens man bekräftar att han också varit aktiv och debatterat på dessa nazistiska forum.

Gardet har svarat

Gardet, lanserad av Cissi Wallin förra året, har valt att dementera de uppgifter som kommit fram om skribenten. De menar att det endast är rykten och att anklagelserna inte har presenterats med en saklig grund, något som Haveristerna sedan svarat på. Gardet skriver att källan till påståendet enbart vill smutskasta och sprida falska rykten om feminister. Vidare skriver de att de tar avstånd från all form av rasism, nazism och främlingsfientlighet, men att de inte kommer bemöta det här ämnet. Kommentarsfältet på inlägget är stängt.

QX valde att på lördagen ta bort de i artikeln inbäddade Instagram-inläggen från Haveristerna och Gardet.

Skribenten har avslutat sina uppdrag

Efter att det framkommit att skribenten och hennes man ska ha kopplingar till alt-right forum, har hon valt att lämna Gardet och det engagemang hon haft där, något hon skriver i ett uttalande på Gardets hemsida. Skribenten förnekar de anklagelser som riktats mot henne.