Zacharias Bernmarker Cederhag bor i Landskrona och har flera gånger gått igenom Karlsundsparken som ligger i stan, i förra veckan skulle han som vanligt gå genom parken, men hörde att några bakom honom frågade efter cigg. Först tänkte Zacharias att det inte var honom de frågade, så han fortsatte gå.

– Men sen fick jag frågan igen, fast lite mer aggressivt. Jag fick konstiga vibbar, men fortsatte gå. De fortsatte att följa efter mig och när jag till slut kände att de var såpass nära att jag inte hade något annat val än att vända mig om, gjorde jag det.

Framför Zacharias stod det fyra killar. De ville ha pengar, men Zacharias sa att han inte hade några.

– Då vände sig en av killarna till sin kompis och de sa något till varandra jag inte uppfattade, men de gestikulerade nere vid midjan. När killen sedan tittade på mig igen var det med en aggressiv blick. Då skrek han ”jävla bög!”, knuffade mig så jag ramlade ner vid sidan av vägen.

Även om inte Zacharias uppfattade vad killarna pratade om, så förstod han varför de gestikulerat vid magen. Det är nämligen där Zacharias har sitt fickur. Zacharias har en ganska pikant klädstil, ofta med hatt, fickur och väst, vilket gör att han sticker ut från mängden. I en mindre stad som Landskrona blir det än mer tydligt.

– I samband med det blev jag säker på att de visste vem jag var. De visste att jag var bög och det var därför jag blev knuffad. När jag berättade detta för polisen var de övertygade om att så också var fallet.

Zacharias låg kvar ett litet tag bland löven efter att han blev knuffad.

– En av killarna tittade på mig och började rota i sin ficka, jag såg att han fick upp något som blänkte och då tänkte jag ”Nu dör jag”. Men de vände sig om och gick därifrån.

Zacharias sprang ifrån platsen och ringde direkt till polisen.
Två dagar senare hörde polisen av sig och frågade hur det var med honom. De meddelade också att de inte kunnat gå vidare med anmälan och att det läggs ner.

– Klart jag tycker det är konstigt att man lägger ner det efter två dagar. Jag tyckte jag gav bra kännetecknen, men vad ska man göra.

Kommer du undvika att ta vägen genom parken i fortsättningen?
– Nej det kommer jag inte. Ett tag efter att detta hände var jag såklart rädd och lite nervös. Nu är jag mest arg. Jag tänker inte låta mig kontrolleras bara för att jag har en viss klädstil eller en viss sexuell läggning. Min bror frågade till exempel mig varför jag gick igenom parken klockan halv nio på kvällen. Men varför ska jag inte kunna göra det? Om vi ska börja undvika platser på grund av hur vi ser ut eller är, krymper vi och till slut har vi bara vårt eget hem att vara i. Det tänker jag aldrig acceptera.