Det var under måndagens kommunstyrelse som politiker fattade beslut om att införa en ny flaggpolicy i Hörby. Den innebär att inga andra flaggor, förutom svenska flaggan, Hörbys flagga och andra länders flaggor kommer hissas, detta var P4 Malmöhus först att rapportera om. En liknande diskussion fördes förra året i Sölvesborg, som QX rapporterat om, som fick stor uppmärksamhet.

– Den svenska flaggan inkluderar alla och därför är det den flaggan som ska hissas i Hörby, säger Cecilia Bladh in Zito (SD), kommunstyrelsens ordförande, till SVT.

Politiker i Hörby har tidigare uttryckt sig problematiskt

SD:s första kommunalråd, Stefan Borg, i Hörby fick kritik 2018 efter att ha skrivit ett Facebookinlägg där han jämförde prideflaggning med att acceptera nekrofili och pedofili. Stefan Borg valde efter uppmärksamheten att tacka nej till sin post som kommunalråd.

Cecilia Bladh in Zito, som kandiderade efter honom, menar att Prideflaggan är exkluderande.

– Vi vill inte hissa flaggor som inte representerar alla i kommunen, och prideflaggan är just en sådan, säger Cecilia Bladh in Zito (SD).

Beslutet möts av kritik

Socialdemokraterna, som sitter i opposition, är kritiska mot beslutet.

– Jag tror att det är ett rent ideologiskt beslut. Förra mandatperioden tog vi beslut om att hedra de minoriteter som finns i Sverige och hbtq-grupperna. Hörby har ett taskigt varumärke redan och jag tror inte att detta förbättrar det, säger Renaldo Tirone (S).