Efter Sverigedemokraternas framgångar i höstens val stod det under onsdagen klart att det bli Stefan Borg som blir kommunstyrelsens ordförande i skånska Hörby.

Sverigedemokraterna blev i kommunvalet största parti och gick fram med 14,2% av rösterna och fick hela 35,3% av Hörbybornas stöd. Största tappet märkte Socialdemokraterna. De gick från största parti och tappade över 10% jämfört med valet 2014.

Framgången för Sverigedemokraterna kom trots att partiets starke man, och sedan igår partiets förste kommunstyrelseordförande, Stefan Borg skapade rubriker i augusti 2017 när han kommenterade att kommunen flaggade med Regnbågsflaggor i samband med Malmö Pride.

På sin Facebooksida skrev han enligt Skånska Dagbladet som protest mot kommunens val att markera inkludering av hbtq-personer i kommunen: ”Allt för alla, inga gränser här, i Hörby ska alla inkluderas, alla ska kännas stolthet, nekrofiler, pedofiler koprofager, tidelagare – you name it!”

En av de som idag reagerat på att Stefan Borg, med stöd av moderaterna, nu blir kommunstyrelsens ordförande är Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke. Hon kommenterar genom att koppla moderaternas stöd till SD i Hörby till diskussionen om bildandet av en ny regering.
Jimmie Åkesson är väldigt tydlig med att det inte är gratis att samarbeta med SD. Det syns tydligt i Hörby. Frågan är om Ulf Kristersson är beredd köpslå med hbtq-personers rättigheter för att få regeringsmakten?

Sverigedemokrater har tidigare gjort sig kända för att koppla ihop Pride och HBTQ-rörelsen med brottslighet som sexuella kontakter med minderåriga. Förre andre vice talmannen Björn Söder gick bland annat hårt åt Pride i Stockholm 2007 genom att på Facebook skriva: ”Vad är det som säger att den sk normaliseringen slutar med att homo-, bi- och transpersoner (hbt-personer) skall ”normaliseras”? Varför inte personer som begår tidelag (sex med djur) eller pedofili (sex med underåriga)? Dessa sexuella avarter är inte normala och kommer aldrig att vara normala. Normalt är det som vi människor är skapta för, det vill säga att kunna få avkomma och föra släktträdet vidare.”

Samtidigt med att partiets främsta företrädare vid fleratlet tillfällen jämfört Pride med brottsliga sexuella handlingar, så har de även beklagat sig över att inte bli inbjudna att delta i debatter och få närvara vid flera Pride-festivaler. Det enda undantaget är Pride i Söderhamn där partiet både varit med vid debatter och gått med i en egen avdelning i Pride-tåget.

Stefan Borg har vid ovanligt många tillfällen kommenterat just Pride-arrangemang på sin Facebooksida. Han kritiserar sommarens debatt under Stockholm Pride där Sverigedemokraterna inte bjöds in utan ersattes av en symbolisk ”elefant i rummet”. Han går även hårt åt poliser och militärer som deltar i Pride-parader. Efter att ha delat en text från sajten Friatider.se den 2 augusti i år skriver han om polisens och försvarsmaktens medverkan: ”Detta är en skam för vilket land som helst, men nu råkar det vara mitt fosterland och jag blir uppriktigt förbannad. Hur har Sverige kunnat sjunka till denna avgrundsnivå som nation betraktat? Finns det ingen botten för hur långt Sverige kan falla?