Att dragqueens läser sagor för barn har retat upp det lilla nazistföreningen NMR så till den grad att de i helgen valde att spärra av” två bibliotek för att protestera.

Nazistföreningen anser att det innebär ”sexualisering” av barn att dragartister läser sagor.

Nazistsympatisörer "spärrade av" biblioteket i Nykvarn. Utan framgång.
I helgen var det bibliotek i Nykvarn och Täby som utsattes för nazisternas ”avspärrning”.

– Det var chockerande, säger projektets dragartist Tant-Henrik som väl på plats i Nykvarn blev informerad om avspärrningen och att polisen var larmad.

Hotet gjorde det ännu viktigare att genomföra den menar Henrik.
– Barnen hade ju sett fram mot det här, så att ställa in var aldrig ett alternativ. Om vi hade gett vika så hade vi ju gett dem segern. Nu fick vi segern.

I Täby var det dragartisten Inga Tvivel som läste sagor för barn. Efter nazisthoten genomfördes sagostunden under ”diskret polisbevakning”.
– Barnen visste inte om vad som hade hänt, och sagostunden förflöt som vanligt. Men jag tryckte ännu mer på vikten av att vara snäll mot andra, att ta hand om varandra och låta alla vara med. Det känns viktigare än någonsin, faktiskt!

Projektet hyllades nyligen genom Pelle SvanslösVåga Vara Snäll”-stipendium. Det startades av Petter Wallenberg som efter helgens störningar säger att det handlar om ”kriminella grupperingar försöker skrämma till sig makt i samhället”.