Påve Franciskus ändrar sig i frågan och går emot den katolska kyrkan när han i en ny dokumentär uttrycker en allt mer inkluderande och mer tolerant ton vad gäller samkönade partnerskap, detta rapporterar The New York Times.

Påve Franciskus är i och för sig den påve som varit allra mest tolerant när det kommer till hbtq-frågor, även om inte det är något att skryta med, eftersom det inte betyder jättemycket snarare än förändring i attityden.
Påven har fortfarande gjort problematiska uttalanden som att föräldrar borde erbjuda sina homosexuella barn psykvård och att ”män med djupt rotad homosexualitet inte borde få bli präster”. De här uttalanden har blandats med att han vill skapa mer inkludering och öppenhet i katolska kyrkan, så vart han står har ofta varit svårt att tyda.

Men nu verkar han återigen ha tagit en ny riktning för att visa sin acceptans, då han i en dokumentär som släpptes under onsdagen säger att han är för samkönade partnerskap. Detta när han pratade om hur kyrkan kan nå ut till och skydda hbtq-personer.

”Vi måste tillåta registrerade partnerskap, på så sätt är skyddade genom lagen”, säger Franciskus i dokumentären.

Matteo Bruni, talesperson för Vatikanen, har sagt nej till att kommentera uttalandet tills han sett dokumentären.