Hbt-rättsorganisationen Sexual Minorities Uganda stämmer Scott Lively, författare och ordförande för Abiding Truth Ministries. Livley påstås vara ansvarig för att Ugandas parlament förra månaden återinförde den lag som gör det brottsligt att vara homosexuell i landet. Det uppger New York Times.

Ursprungsversionen av lagförslaget som publicerades 2009 yrkade på dödsstraff. Flera länder, däribland USA, ska ha hotat dra tillbaka sina bistånd till Uganda.

Lively har tidigare arbetat för att skärpa straffen för de människor som ger utlopp för sin homosexualitet i bland annat Moldavien och Lettland. Enligt stämningsansökan ska han redan 2002 ha börjat piska upp stämningen i Uganda med varningar om att homosexuella skulle antasta barn.

Enligt New York Times ska Lively inte ha känt till stämningen när han nåddes för intervju:

”Det där är så löjligt det kan bli. Jag har aldrig gjort något i Uganda förutom att predika evangelium och säga min åsikt om homofrågan,” säger Lively till New York Times.

Stämningen sköts av Center för Constitutional Rights i Massachussetts, den delstat där Scott Lively är bosatt. Åklagare Pamela C. Spees menar att Lively valts ut då hans predikningar i Uganda anses haft stor påverkan på landes politiker och allmäna opinion. Lively har gett flera seminarier om ”gayfrågan” och fungerat som rådgivare åt den politiker som föreslog lagen 2009.

Att icke-amerikaner kan driva ett civilt skadeståndsmål i USA är möjligt genom Alien Tort Statute, en del i grundlagen som gör det möjligt att pröva människorättsbrott som begåtts utanför landets gränser i federal domstol.

Det är första gången som lagen använts i fall som rör sexuell läggning eller könsidentitet.