I somras gav Nationalförsamlingen i det franska parlamentet sitt andra godkännande till regeringens förlag att legalisera assisterad befruktning för alla kvinnor, även ensamstående kvinnor och lesbiska par. Förslaget fanns även på den politiska agendan när samkönade äktenskap, trots hårt motstånd, legaliserades i Frankrike 2013. Samtidigt blev det även lagligt för samkönade par att prövas för att adoptera barn. Men därefter har reformer som rör regnbågsfamiljen segat fram i Frankrike.

PMA, Procréation médicalement assistée, är dock ett rött skynke för delar av det borgerliga partiet Les Républicains, Republikanerna. När frågan nu tas upp för andra gången i Senaten, där Republikanerna är största partigrupp med 148 av 348 platser, framförs en rad kritiska synpunkter. Frågan om assisterad befruktning ingår i ett lagpaket som handlar om regler kring bioteknik och Republikanernas talesperson i frågan Muriel Jourda vill helst se att utökade möjligheter till assisterad befruktning lyfts bort helt.

–  Lagstiftarna trivialiserar problemen med frånvaron av en koppling till fadern, förklarade hon enligt tidningen Tetu.comDet är inte detsamma att å ena sidan acceptera mångfald i faktiska familjesituationer, att tillåta par eller ensamstående adoptera ett barn som berövats en familj och å andra sidan att enligt lag ge tillgång till en medicinsk teknik som från början berövar ett barn dess koppling till fadern.

Republikanerna säger även blankt nej till att det skall vara möjligt att dela äggceller mellan personer i en parrelation och för transpersoner att få hjälp genom assisterad befruktning.

Élisabeth Moreno
En fråga som fått de republikanska känslorna att svalla är att assisterad befruktning enligt förslaget skall täckas av socialförsäkringen. Republikanska senatorer hävdar i debatten att assisterad befruktning är en ”önskan och inte en rättighet” och skall därmed inte ersättas av skyddssystem som byggts upp för ”nationell solidaritet”. Jämställdhetsminister Élisabeth Moreno har dock tydliggjort att hon står fast vid att när väl PMA öppnas för alla kvinnor så skall det vara finansieras via försäkringar för kvinnor upp till 43 år.

Vid den första prövningen av lagförslaget om att möjliggöra assisterad befruktning för alla kvinnor i februari 2020 så röstade Senaten 153 för och 143 mot med 45 som avstod.

Hälsominister Olivier Véran citeras av Tetu som optimistisk om utgången och han tror att assisterad befruktning för alla franska kvinnor kan bli verklighet i slutet av året. Liknande den svenska lagen skall de barn som önskar efter 18 års kunna få reda på vem som varit spermadonator.