– Intolerans är brist på kunskap, därför tycker jag att det är viktigt att informera om detta, säger Maria Hansson Nielsen.
Hon berättar att hon genom åren blivit hotad på många olika sätt, till och med dödshotad. Även fast Sverige har ett rykte om sig att vara tolerant är det inte mer tolerant än andra västerländska länder när det gäller utsatta grupper.
Att vara kristdemokrat och transsexuell ser hon inte som en motsägelse, utan säger att hon mött mest positiva reaktioner från sitt parti. De har aldrig stöttat henne som kvinna eller man, utan som den person hon är.
– Det är viktigt att vara sig själv, säger Maria Hansson Nielsen.
Hon är uppväxt i Danmark. Redan som liten visste hon om att hon var transsexuell och klädde ut sig i sin mammas kläder. Men då hade hon inte ord att sätta på vad hon upplevde. På 1950-talet var det inte något man talade om, så Maria Hansson Nielsen kände sig tvungen att förneka sina känslor och tog droger för att dämpa sin ångest mot att inte våga visa vem hon var.
På 1970-talet blev hon frälst och har varit medlem i Kristdemokraterna sedan dess. De senaste åren har hon varit bosatt i Skara. Hon har en bra relation med sin förra fru. De är skilda, men bästa vänner.
Innan hette Maria Hansson Nielsen Allan. Men det var inte hennes verkliga jag, utan hon kände det som en roll hon gick in i. Det är Maria som är hennes riktiga jag.
– Transsexualitet är ett tillstånd man har i sin kropp, ingen sexuell läggning, säger Maria Hansen Nielsen.
Att hon är offentlig person gör att människor som annars inte skulle talat med henne tar kontakt. Hon får mail och samtal från människor som berättar att de också är transsexuella, men att de inte vågat berättat det för någon.
Det är RFSL som står bakom initiativet att anordna onsdagens temadag om transsexualism. Den vänder sig i första hand till de som möter transsexuella i sin yrkesroll, men alla är välkomna.
Maria Hansen Nielsen kommer att bli personlig och berätta om hur det är att leva som öppet transsexuell i Sverige i dag. Hon kommer inte tveka att ta upp svåra saker som hon stött på i sitt liv. RFSLs förbundsordförande Ulrika Westerlund kommer också att delta och tala om transsexualitet ur ett politiskt och internationellt perspektiv.
Under onsdagens temadag kommer även Mio Schörling från Borås att visa fotoutställningen ”Är du din sexualitet”?
Kvällen kommer att avslutas med ungdomscafé med workshop på temat transsexualism.