Under måndagen hölls domstolsförhandlingarna mot Igor Kochetkov och Sergey Kondrashov i Sankt Petersburg. De två arresterades i samband med en protest mot den nya lagen 7.1 som förbjuder ”propaganda” om bland annat homo-bisexuella och transpersoners rättigheter.
För Igor Kochetkov tog det hela slut på endast fem minuter efter att polisen som skulle vittna inte dök upp. Ett nytt försök att få vittnet på plats görs den 4 maj.
När det gällde Sergey Kondrashov dök polisen upp och Kondrashov dömdes för att ha trotsat polisens order. Däremot togs inte den nya lagparagrafen upp trots att polisen vittnade om att ordern gällde att Sergey skulle upphöra med att ”propagera för lesbianism”.
Enligt Olga Lenkova, kommunikationsansvarig på ryska organisationen Kom Ut, avfärdades anklagelserna om att ha brutit mot den nya paragrafen 7.1 med hänvisning till brist på bevis.
– Logiken bakom detta beslut är fortfarande oklart, kommenterar Lenkova. För hur är det möjligt att tala om att inte ha lytt polisens order utan att först avgöra om personen brutit mot den lagen?
– Polisen är rädd att döma enligt denna lag och vill inte ta ansvar för prejudicerande beslut. Domarens beslut är ologiskt och tveksamt inte bara för jurister utan även hos allmänheten. Jag är helt inställd på att överklaga beslutet, säger Sergey Kondrashov i en kommentar via ryska organisationen Kom Ut.

Rysk censurförespråkare talade i svenska riksdagen


Kampanj mot homofobi i snöglop