Det har pågått kraftiga demonstrationer i ungefär en månad i Turkiet. Missnöjet växlade upp efter att regeringen utsett en regimtrogen tidigare politiker till rektor vid Bogazici-universitetet i Istanbul.
Demonstranterna menar att detta är ytterligare ett sätt för president Recep Tayyip Erdogan att göra maktanspråk för att öka inflytandet av den religiösa och konservativa regeringen.

När en bild där hbtq-symboler placerats kring islams heliga Kaba i Mecka placerades på dörren till rektorns kontor på universitetet väcktes stor uppståndelse. Detta fick stor spridning i sociala medier, men har också fördömts av inrikesminister Süleyman Soylu. Han skrev på twitter att fyra personer gripits för att ha placerat hbtq-symbolerna och uttryckte sig så homofobiskt att Twitter censurerade honom.

”Hbtq existerar inte”

Under en tv-sändning riktade sig president Erdogan till demonstranterna:

– Är ni studenter, eller terrorister som dristar er att gå på räd i rektorns rum?

– Detta land kommer aldrig att bli en plats där terrorister får överhanden. Vi kommer aldrig att tillåta det, fortsatte han, och utlovade krafttag.

Han avfärdade också hbtq-rörelsen och menade att sådant inte existerar i det ”moraliska” Turkiet. USA som är Turkiets militärt allierade genom Nato, fördömde uttalandet direkt och att de är starkt emot den fientliga hbtq-retorik som användes.

Största demonstrationerna sedan 2013

Under den senaste veckan har fler än 300 studenter och demonstranter gripits, på fler platser än vid Bogazici. På tisdagen sköt polisstyrkor tårgas och gummikulor mot demonstranter i Istanbul och Ankara.