I ett mail till Kristna studentrörelsen, KRISS, förklarar ordföranden för Jesusmanifestationen, Lennart Möller att de och projektet Religion Hjärta HBT inte är välkomna att delta med informationsbord. I mailet där avslaget förklaras skriver Möller:
Jesusmanifestationen (JM) har några huvudlinjer; vi är en för-rörelse avseende Jesus och vi tar inte ställning i olika politiska eller andra sakfrågor. Till detta kommer att det som sker i Sth city är en bönevandring och en gudstjänst. Detta upplägg har vi för att alla kristna grupperingar skall kunna delta.

KRISS och Religion Hjärta HBT i Kungsträdgården 2011. 2012 är de portade

Förra året gick det dock bra för KRISS och Religion Hjärta HBT att finnas på plats i Kungsträdgården där en rad religiösa grupper efter att man vandrat genom Stockholm samlas upp.
– För oss är det en självklarhet att finnas där troende hbt-personer finns, oavsett om det är en Pridefestival, en samtalskväll eller en religiös manifestation, säger projektledarna, Göran Christersson och Lina Kurttila från projektet Religion Hjärta HBT.
Christersson berättar för QX att deras informationsbord med regnbågsflaggan togs emot väl förra året.
– Såklart blev det en del ifrågasättande och posthänvisningar till helvetet, men också, för en del personer, det bästa de upplevt, att någon vågar diskutera hbt-frågor på den platsen. Det starkaste minnet är en person som bara stod och grät och tackade för att vi var där, berättar Christersson.
Att man nu stängs ute från medverkan upprör och oroar.
– Vi är förvånade över att vi, som kristen studentorganisation, inte tillåts delta, säger Anna Burenius ordförande för KRISS.
– Lennart Möller anför som motivering att de inte diskuterar politik, och att man inte får manifestera saker i form av flaggor och plakat. Vi ser inte detta som politiska frågor, vi ser detta som kristen humanism, tillägger hon.
Det som upprör mest är formuleringen från Jesusmanifestationen att man har ett upplägg som skall göra att ”alla kristna grupperingar skall kunna delta”, samtidigt som man stänger ute KRISS och Religion Hjärta HBT.
– Vi är upprörda och besvikna över beslutet, samtidigt stärkta i vår övertygelse om att arbetet för att troende hbt-personers rättigheter är viktigt, säger AK Fagerlund, ordförande för Sveriges förenade hbtq-studenter som äger projektet Religion hjärta hbt.
I år arrangeras Jesusmanifestationen nu på lördag den 12 maj.
Bland de utställare som får tillåtelse att synas i Kungsträdgården märks tidningen Världen Idag, abortmotståndarrörelsen Älska livet, Livets Ords förlag, Ny Generation och en rad katolska och evangeliskt frireligiösa grupperingar.
Innan samling i Kungsträdgården hålls olika bönemöten följt av ”vandringar” genom stan till slutmålet.
Manifestationen, som startades av Stanley Sjöberg, har haft problem att samla hela den svenska kristenheten. Bland annat har Svenska kyrkan varit skeptisk mot arrangemanget och 2009 hoppade Stockholms domprost Åke Bonnier av.