Religiösa grupper, politiker och anti-gay organisationer har gått samman och sagt att regeringen måste stänga ner hbtq-centret som drivs av lokala volontärer i Ghana. De vill också att de som varit involverade ska gripas och ställas inför rätta.

Hbtq-personer i Västafrika är mycket utsatta och i mänga länder är samkönat sex straffbart med upp till tre års fängelse. Ghana har inte dömt någon för samkönat sex på många år, men hbtq-personer i landet vittnar om diskriminering, utsatthet och förföljelse.

– Vi trodde inte att det skulle bli sån uppståndelse som sedan skulle leda till uppror, säger Alex Kofi Donkor, chef på LGBT+ Rights Ghana.

Centret öppnades 31 januari.

– Vi räknade med att vissa homofobiska organisationer skulle utnyttja situationen och skapa konflikter mot communityt, men nivån som hatet är på var omöjlig att förutse, säger Kofi Donkor till Thomson Reuters Foundation.

Han berättar vidare att han tyckte att upproren skrämde honom och att han inte ville riskera människors säkerhet, därför valde han att tillfälligt stänga centret. Enligt lokala medier är det polisen som på order av president Nana AkufoAddo stängt ner centret, något som Kofi Donkor dementerar.