Byun Hui-su, 23, hade blivit uppsagd från militären i Sydkorea förra året för att hon skulle genomföra sin könsbekräftande korrigering. Uppsägningen var något hon hade tagit till domstol, eftersom hon ville fortsätta tjänstgöra. Hon ska ha varit kallad till domstolen för prövning i april enligt organisationen Center for Military Human Rights Korea.

Men så blev det aldrig. I onsdags hittades Hui-su död i sitt hem. Man hittade då inte någon direkt orsak till hennes död och polisen har inte uttalat sig mer om det, enligt Reuters. Hui-su var registrerad på ett rådgivningscenter och efter at de inte nått henne sedan 28 februari så larmade de polisen.

Hbtq-organisationer i Sydkorea riktar kritik mot att det inte finns några ordentliga skyddsnät för transpersoner som tjänstgör inom militären och att kunskapen inom militären är bristfällig.

”Byuns död gav större resonans i offentligheten eftersom militären och samhället vägrade acceptera förändringen”, skriver Rainbow Actions Against Sexual-Minority Discrimination of Korea, en paraplyorganisation för 40 minoritetsgrupper, i ett uttalande.