Det var i onsdags förra veckan som Orbán meddelade att hans parti lämnar den konservativa och kristdemokratiska partigruppen i EU-parlamentet. EPP har under en lång tid tvekat inför att kasta ut Fidesz men bestämde sig nu för att göra det, detta rapporterar Europaportalen.

”Vår uppgift är tydlig. Nu – utan EPP – måste vi bygga en europeisk demokratisk höger som erbjuder ett hem för europeiska medborgare som inte vill ha migranter, som inte vill ha multikulturalism, som inte försjunkit ned i HBTQ-vansinne, som försvarar Europa kristna traditioner, som respekterar nationernas suveränitet och som ser sina nationer inte som en del av det förflutna utan som en del av deras framtid”, skriver Orbán.

En grupp har hakat på den högerpopulistiska ideologin

Den högerextrema ID-gruppen där till exempel Nationell samling, tyska AfD och italienska Lega ingår har erbjudit Orbán en plats.

”Viktor Orbán är välkommen hos oss”, skriver Jörg Meuthen, för vice ordförande för ID, på sin Facebook-sida.

Även ECR-gruppen har uttryckt sympatier för Fidesz, men inte direkt erbjudit en plats. Där ingår till exempel Sverigedemokraterna och det polska regeringspartiet Lag och rättvisa.