I januari avslöjade SvD att en rådgivare på RFSL Stockholm misstänkts för sexuella övergrepp av hbtq-migranter. Övergreppen ska ha skett i RFSL lokaler. Idag 10 mars meddelar åklagare att utredningen är klar och man väcker åtal mot den 56-årige mannen som misstänks för sex fall av våldtäkt och två fall av sexuellt ofredanden.

”Det som har hänt är fruktansvärt och oacceptabelt. RFSL Stockholm fördömer kraftigt alla former av sexuella övergrepp”, skriver Robert Sandström, vice ordförande RFSL Stockholm i ett mejl till TT efter åtalet.

Samtliga fyra målsägande, som var mellan 26 och 28 år vid brottstillfällena, är asylsökande som vänt sig till den 56-åriga mannen för att få hjälp eftersom han arbetade som migrantkonsulent på RFSL Stockholm. Övergreppen ska enligt åklagaren ha ägt rum i RFSL:s lokaler.

– Jag menar att de här männen har upplevt att de befunnit sig i en slags beroendeställning till 56-åringen. De har sökt upp honom för att få hjälp och rådgivning i sin asylprocess eller i sin rätt att få stanna i Sverige. Kärnfrågan vid rättens prövning är om männen har varit i en särskilt utsatt situation, vilket jag anser att de varit. De har uppfattat att de måste ha sex med honom för att få hjälp att få stanna i Sverige. Målsägandena har inte deltagit frivilligt, säger kammaråklagare Paulina Pilati vid City åklagarkammare.

RFSL har fått hård kritik sedan detta uppdagades, då man menar att de inte polisanmält eller stängt av mannen, trots upprepade larm. Istället tillsatte man en intern utredning.

Nyligen så avgick även RFSL Stockholms ordförande Jacob Tardell på grund av interna konflikter.

Mannen häktades den 11 december 2020 och har varit frihetsberövad sedan dess. Tingsrätten sätter ut tid för förhandling och det finns ännu ingen förhandlingsplan.