Förbipasserande på Hornsgatan blev minst sagt överraskade när de kom gående förbi Bysistorget under torsdagen och fick se gravstenen i rabatten. Flera av dem stannade till och tittade och tog kort, några skrattade, andra skakade på huvudet åt det humoristiska men i grunden allvarsamma inslaget. För under texten ”Vila i frid bögjävel” kunde kan läsa ”Här ligger ett skällsord begravet”. Nedanför gravsten låg blommor och ljus som några lagt dit.
Men vad var nu detta? Och vem hade placerat den där?
Spåren ledde till Kim Åströms hemsida. Han studerar grafisk design på Forsbergs designhögskola i Stockholm.
– Vi är fyra killar som ligger bakom det här, säger han. Det är jag, Carl Almquist, Oskar Huberhoff och Daniel Talcoth, berättar Kim när jag når honom på telefon. Det här är egentligen ett grupparbetet från i fjol, men nu har vi gjort en snyggare gravsten.
Hur kom det sig att ni tog fram den här gravstenen?
– Vi fick i uppdrag av RFSL Stockholm att skapa en gerillakampanj som belyser deras arbete för HBTQ-folks rättigheter. Målet med det här skolarbetet var att få mycket uppmärksamhet med små medel.
Och uppmärksamhet fick den. Så pass mycket att polisen kom till platsen under torsdagen, men gravstenen står fortfarande kvar.
– Men den har tydligen vält fick vi höra, så vi måste åka dit och kolla till den, säger Kim. Förra sommaren fick den bara stå kvar över en helg, men vi hoppas den här ska få vara kvar längre.