I slutet av mars blev bloggaren Miraziz Bazarov svårt misshandlad av en grupp oidentifierade män på väg från sitt hem i Uzbekistans huvudstad Tasjkent. Bazarov har vid ett flertal tillfällen bloggat om att landets förbud mot homosexuella kontakter skall avskaffas och dragit på sig vrede från religiösa grupperingar och supportrar till landets president Sjavkat Mirzijojev.

I samband med att Bazarov misshandlades attackerades även en grupp ungdomar som samlats i centrala Tasjkent av en mobb som uppfattade dem som HBTQ-personer. Ungdomarna hade inget med vare sig Bazarovs kampanj mot lagarna i landet eller HBTQ-rörelsen, utan var fans av koreansk popmusik och Maga-serier. Polisen lyckades stoppa den antihomosexuella mobben och gripa några av de som gick till attack.

Till nyhetsbyrån Reuters säger dock homosexuella uzbeker att många hbtq-personer fått ta emot hot. ”De försöker att inte lämna sina hem, inte att träffas på kaféer och många vill lämna landet”, berättar en person som citeras av Reuters berättar att de som kan uppfattas som homo-och bisexuella eller transpersoner ofta stoppas på gatan av främmande personer som ifrågasätter deras sexualitet.

Medan några människorättsaktivister kritiserat Bazarov för att genom sitt blogginlägg om att legalisera homosexualitet använt ett provocerande och agerar provokatör på ett sätt som nu ökat homofobin i landet, säger frilansjournalister och bloggaren Timur Karpov till Reuters att den nuvarande vågen av homofoba utbrott ”skulle ha kommit ändå”.

På Twitter skriver frilansjournalisten Agnieszka Pikulicka att Bazarov, som kritiserar ofriheten i Uzbekistan på en rad andra områden, under en lång tid hotats av islamistiska grupper och bloggare. Efter Pikulickas rapporter från Uzbekistan har regeringen anklagat henne för att bryta mot landets medielagar genom att framställa Uzbekistan negativt.