Aktuella ämnen

Manifesterade för Prideflagga – får tusentals kronor i böter

När kommunstyrelsen i Hörby röstade igenom att införa en ny flaggpolicy var det några som inte höll med och anordnade en manifestation. Men notan för blev dyr, närmare 10 000 kronor.

13 oktober tog kommunstyrelsen i Hörby beslutet att inte längre hissa Prideflaggan vid kommunens flaggstänger. Detta väckte stor uppmärksamhet då mediaprofilen Edvin Törnblom uppmärksammade detta på sina sociala medier.

Men även i Hörby spred sig missnöjet över det nya beslutet och den nyblivna föreningen Växtkraft valde att samla sina medlemmar för att demonstrera mot den nya flaggpolicyn. Däremot var det en otillåten demonstration, och nu har arrangörerna fått böter, något Sydsvenskan var först med att rapportera.

EvaMärta Granqvist och Marie Bergström stod som initiativtagare bakom manifestationen. Det hela startade som ett event på Facebook och ett trettiotal personer slöt upp utanför kommunhuset 14 oktober där de satte upp färgglada ballonger och hade med sig Prideflaggor.

Men det blev en kostsam manifestation. Marie Bergström, som då var ordförande i Växtkraft får 7 300 kronor för brott mot ordningslagen och EvaMärta Granqvist får betala 2 300 kronor.

Johan Permerup är kommunpolis och var den som upprättade anmälan. För honom var det tydligt att det var ett lagbrott.

– Den var tillgänglig för allmänheten, offentligt utlyst och det var någon som arrangerade den, säger han till Sydsvenskan.

Han fortsätter.

– De får lov att demonstrera, det är deras demokratiska rättighet. Men med ordningslagen följer också ett ansvar att söka tillstånd.

 

Publicerad 2021-04-22
Uppdaterad 2021-04-22

Vi behöver ditt stöd

När du ändå är här och läser artikeln på QX.se vill vi be dig hjälpa oss att fortsätta vårt redaktionella arbete!

Vi ber dig bli prenumerant på QX nu, så vi kan fortsätta vår verksamhet att berätta om och ge röst åt regnbågssamhället.

Stöd oss här