I samband med att Prideveckan firas i Tokyo hålls en konferens för att öka trycket på reformer på hbtq-området.

I mars samlades 106 000 namnunderskrifter in för en jämställdhetslag och under Prideveckan har ett 40-tal politiker från både regeringspartierna och oppositionen deltagit under Pride-veckan. Bland annat har öppet lesbiska parlamentarikern Kanako Otsuji, från oppositionens liberala parti Japans konstitutionella demokratiska parti, partiets ordförande Yukio Edano, liksom ordförande för olympiska spelen i Japan, Seiko Hashimoto, deltagit. Förhoppningen är att initiativ skall tas innan Olympiska spelen öppnar den 23 juli i år.

Den 25 mars i år lämnade aktivister över 106 000 namnunderskrifter med krav på lagreformer på hbtq-området innan OS startar i sommar.

Under mötena i det som kallas Pride House har vittnesmål om den utsatthet för diskriminering som hbtq-personer upplever i Japan framförts och aktivister pekar bland annat på att tvångssterilisering fortfarande krävs för att få sitt juridiska kön bytt.

I mars förklarade en lägre domstol i Japan att samkönade äktenskap bör erkännas med hänvisning till landets konstitution. Domslutet har ingen omedelbar legal effekt, men är ännu ett tecken på det ökade trycket för att göra landet mer inkluderande för sina hbtq-medborgare.